Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Македония се превърна в земя на протестите

Македония се превърна в земя на протестите

Исканията на македонци са ясни – чисти избори, съпровождани от прозрачна медийна среда

Над 20 хиляди души протестираха в македонската столица Скопие. Демонстрантите „обстрелваха“ правителствените сгради с боя и чупеха прозорци. Основните им цели са пряко свързани с корупционните случаи и по-конкретно с желанието те да претърпят разследване. Освен това множеството се бори за демократична и свободна медийна гласност. Не на последно място те настояват за едни по-честни избори.

Ако никой не им обърне внимание, протестиращите се заканиха да не спрат с щурмуването и да доведат всичко до край.

Протестите започнаха още през месец април с тенденция ситуацията да се оправи, но очевидно исканията, които първоначалните протестиращи предявиха не са били изпълнени.

Гласът на протестиращите

Един от демонстрантите коментира: „Нашият призив е ясен – този фашизъм в Македония трябва да спре. Ние се броим за бъдещето на нашите деца, за демокрация и човешки права.“

Друг сподели, че протестите продължават вече 70-ти ден. Самите те текат под надслова „шарена революция”, но правителството не реагира по никакъв начин. В лицето на демонстрантите, „всички ние започваме да губим своето търпение“.

Протестиращите са посегнали на Министерството на правосъдието и буквално са го украсили в разнообразни тонове. Президентството също е отнесло подобна цветна баня и не само – много от прозорците на сградата са били изпотрошени.

Македонски парламент
Парламент на Македония, Източник: Wikimedia

Освен това недоволните хора са опитали да бутнат паметника на Прометей, но специалните полицейски наместници са успели да предотвратят този явен акт на несъгласие към властта. Всичко това допринесе поне за едно – под натиск и от ЕС, македонските политически партии решиха да се пречупят и да организират предсрочни избори. Действията на демонстрантите доведоха до съгласие относно случаят на бившият премиер Никола Груевски и приближените му. Ще бъде назначено преразглеждане на казуса от специален прокурор.

Случаят с помилваните политици подтикна към нестихващите протести

Стартът на протестите бе даден от самият президент на Македония, който в началото на месец април помилва редица политици, които на свой ред бяха главните участници в аферата с подслушването. Негодуванията не закъсняха и народът се вдигна. Започна вълна от ежедневни протести на опозицията, а политическата криза се развихри до неузнаваемост.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …