Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Великобритания реже семейните надбавки и данъчен кредит за отглеждането на дете

Великобритания реже семейните надбавки и данъчен кредит за отглеждането на дете

Съдът на Европейския съюз реши, че ако европейските граждани нямат право на пребиваване във Великобритания, тя може да им откаже някои социални помощи.

Това са семейните надбавки и данъчният кредит във връзка с отглеждането на дете, защото те се финансират от данъци, а не от ползвателите им, и британските закони сочат, че се полагат само на хора, които имат право да пребивават в държавата и живеят там.

Европейската комисия смята, че това изискване е дискриминационно, но съдът отхвърля иска, защото тълкува, че мярката е пропорционална и цели гаранции, че обезщетенията ще се изплащат на достатъчно интегрирани в обществото лица. Съдът все пак признава, че изискването поставя неравни условия, защото британските граждани ще ги изпълняват по-лесно, но това е легитимният начин да се защитят интересите на страната-приемник.

Това решение на съда в Люксембург е добра новина за премиера Дейвид Камерън преди референдума за излизане от ЕС другата седмица. Правото на Лондон да ограничава социалните помощи на европейците във Великобритания бе основно в споразумението с евролидерите, с което той се надява вотът за оставане в пределите на съюза да надделее.

Камерън убеди 27-те страни членки, че при миграция на работна ръка в големи размери държавите ще могат да прилагат рестриктивни мерки в защита на социалните си системи.

Британски парламентПредупредителният предпазен механизъм, с който ще се спират социални плащания, ще се включва, когато в голям период значителна група граждани поискат да работят в определена страна от ЕС, която се опасява от претоварване на социалната си система.

В текста пише, че държавите имат възможност да отказват социални плащания на граждани, които упражняват свободата си на придвижване, само с цел да получават социално подпомагане в друга страна от съюза, но не разполагат с достатъчно средства, за да получат право на постоянно пребиваване в нея. До момента в страните от ЕС важеше правилото, че на граждани, които си търсят работа и пребивават на територията на страните от съюза, могат да се отказват социални добавки.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …