Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / 14000 са пресекли нелегално южната граница на Унгария от началото на годината

14000 са пресекли нелегално южната граница на Унгария от началото на годината

Решението на Унгария, което бе подплътено и със закон, полицията да връща обратно задържаните в осемкилометровата ивица по южната граница нелегални мигранти, предизвика сериозни критики сред природозащитниците.

Оградата, изградена по границите с Хърватска и Сърбия, помогна за значително да се ограничи притокът на мигранти. Стотици хиляди използваха този маршрут миналата година по пътя си към мечтаната Германия и северните страни. Към сръбско-унгарската граница обаче продължават да прииждат търсещи убежище от конфликтните зони в Близкия изток и Северна Африка.

Две транзитни зони за подаване на молби за убежище създаде Будапеща по границата със Сърбия

Депутатите обясняват, че по този начин властите могат да връщат отвъд граничното съоръжение незаконно влезлите в Унгария граждани от трети страни, които са се озовали в 8-километровата зона на границата.

В Унгария са регистрирани над 19000 молби за убежище, а 14000 души са преминали незаконо границата откъм Сърбия само от началото на годината. Самата Сърбия зесега не коментира това решение на своята съседка.

Унгарска границаНаскоро Будапеща ограничи до 30 броя на хората, които могат да преминават през транзитните зони в денонощието и с това страната не нарушава европейското и международното право, уверява правителственият говорител Золтан Ковач.

Мнозина мигранти се настаниха в импровизирани лагери от южната страна на оградата на унгарска територия край транзитните зони, след въвеждането на това ограничение.

Новото законодателство допълнително ще изостри положението с мигрантите, които чакат да подадат молба за убежище. Някои от тях дори може да потърсят услугите на трафиканти, смятат от Върховния комисариат за бежанците към ООН.

Виж също

Трафик камери

Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Като мярка за справяне с трафика през лятото, породен от големия наплив на автомобили към …