Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / България подкрепи присъединяването на Черна гора към НАТО

България подкрепи присъединяването на Черна гора към НАТО

Българските депутати гласуваха и ратифицираха присъединяването на Черна гора към НАТО. 154 депутати избраха да подкрепят кандидатурата, други 5 гласуваха „против“ приемането на бившата югославска държава и само 1 се въздържа по време на вота.

На 1 и 2 декември 2015 година в Брюксел се проведе среща на външните министри на страните от Северноатлантическия договор, на която се взе и решението Черна гора да се присъедини към алианса. Протоколът за осъществяване на влизането в НАТО бе подписан на 19 май тази година.

Винаги съм подкрепял независимостта и териториалната цялост на Черна гора. Това решение е в противоречие с настроенията на черногорския народ, който е 57% против НАТО, 40% са „за“, а 13% нямат мнение„, коментира своят глас „против“ независимият депутат Велизар Енчев. Той добави, че одобряването на кандидатурата на Черна гора ще доведе до неразбирателство сред общество, тъй като вече веднъж държавата от страх не е провела референдум за гласуването на това присъединяване.

Министърът на външните работи Даниел Митов смята, че Черна гора трябва да е една от членките на НАТО, тъй като това ще донесе по-голямо ниво на сигурност и стабилност на Балканите. Той допълни още, че е „в български и национален интерес е да имаме колкото се може повече съседи, които са държави – членки на НАТО, за да може да формираме средата на сигурност заедно и съвместно базиран на общи разбирания„. В изявление пред медиите след дебатите в пленарната зала Митов коментира, че по време на предизборните кампании в Черна гора сегашните управници са заявили, че те ще включат в своите програми и присъединяването на страната към Северноатлантическия договор.

Черна гора - флаг
Източник: Wikimedia

„Целите Балкани имат нужда от това. Това е нещо, което при сегашната ситуация е много важно. Те ще получават нашата подкрепа и при влизането си в ЕС, защото съюзът има нужда от повече стабилност и повече страни, които да бъдат в него“, каза заместник – председателят на ДПС Янко Янков.

Сред поддръжниците на влизането на Черна гора в алианса бе и Цветан Цветанов. Той поздрави страната за предстоящото присъединяване и коментира, че черногорците са направили своя избор, както ние сме направили нашия, влизайки в НАТО, а по-късно и в Европейския съюз.

Специален гост на дебатите в Народното събрание, наблюдавайки от балконите, бе председателят на Скупщината (правителството) на Черна гора Дарко Пайович.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …