Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Спад в брутния външен дълг на България

Спад в брутния външен дълг на България

35,4 млрд. евро е отчетената сума за брутния външен дълг на България. Данните са регистрирани в края на април и обхващат, както частния, така и държавния дълг. Според статистика от БНБ тази година се наблюдава спад в БВД, в сравнение със същия месец през 2015. Тогава той се е равнявал на 38,8 млрд. евро, докато сега са отчетени с 8.7% по-ниски стойности. Най-голям принос за понижението на брутния външен дълг имат чуждестранните дъщерни дружества, които извършват своята дейност на територията на България. Те са погасили около 3 млрд. евро, а другият голям вносител по дължимото са банките, които са върнали 1,1 млрд. евро.

Най-бързо нарастващите външни задължения са тези на правителството. Увеличението е с 2 млрд. евро годишно, като за 2016 то се дължи главно на голямата емисия с облигации, която бе пласирана от управляващите на международните пазари, на стойност 2,1 млрд. евро. Тези пари главно отиват за покриване на бюджетния дефицит, който държавата има в годишен план, погасяването на големите падежи, които предстоят, както и за финансова застраховка при евентуалното наличие на банкови проблеми.

5,705 млрд. евро е регистрираният нетен външен дълг. Той се получава като разлика между брутния външен дълг и брутните чужди активи. При нетният дълг също е отчетено понижение. В края на април 2016 той е намалял с 16.8% спрямо този през декември 2015 година. Спадът се дължи главно на ръста на брутните външни активи в сравнение с този на БВД. Нетният външен дълг също намалява и спрямо БВП. За отчетения месец тази година той се равнява на 12.3%, а в края на миналата година е възлизал на 15.4%.

Евро
Източник: Wikimedia

На 3,9 млрд. евро е дължимата сума по краткосрочни и дългосрочни външни заеми, които банките имат. Последно през 2007 година статистиката показва толкова ниски нива на външни задължения. 745 млн. евро са средствата, които са върнати като краткосрочни заеми, а тези на краткосрочните депозити са 450 млн. евро.

От НАП отчитат увеличение в печалбата на чуждестранни дъщерни дружества в страната, което пък довежда и до техния най-висок дял в изплащането на задълженията. Ръстът в приходите на фирмите се дължи на покачването на оборота за сметка на разходите, които те имат. На годишна база за сравнение увеличението с цели 17%, което е нещо не виждано през последните три години.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …