Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / При брекзит Великобритания губи облагите от единния европейски пазар

При брекзит Великобритания губи облагите от единния европейски пазар

На конференция на Дойчебанк германският министър на финансите Волфганг Шойбле предупреди, че ако Великобритания напусне Европейския съюз, това може да доведе до подобни референдуми и в други страни.

На форума присъства и германският канцлер Ангела Меркел, която изрази надежда, че все пак Великобритания ще избере да остане в рамките на съюза.

Шойбле постави риторично въпроса как би реагирала Холандия на напускането на верния си съюзник Великобритания. Проучванията на социолозите показват изравняване на позициите в двата лагера, две седмици преди референдума.

Финансистът изтъкна, че дори Обединеното кралство да напусне Евросъюза, това няма да е знак за безпокойство за него, защото ЕС ще продължи да функционира и без Великобритания, ако се наложи.

Волфганг Шойбле и Ангела МеркелШойбле коментира, че призивите за по-голяма интеграция не са решение за съюза, защото трябва да се отчете мнението на тези, които подкрепят брекзита, колкото и малко да са, а специално на Острова броят им не е никак за пренебрегване.

Тяхното мнение просто трябва да се възприеме като предупреждение, че не трябва да се действа, както досега.

Министърът на финансите предупреди Великобритания, че при евентуално излизане може да понесе икономически последствия, тъй като е тясно свързана с партньорските страни.

„Ще бъде чудо, ако напускането на Великобритания не предизвика никакви икономически вреди за нея”, възкликна той.

Тъй като партньорството е двустранно, Шойбле е убеден, че и партньорските страни ще почувстват негативите от евентуален брекзит, но той и колегите му финансисти трябва да направят всичко възможно тези влияния да бъдат ограничени.

„Готвим се за всички възможни сценарии, така че да ограничим заплахите”, успокои той

БрекзитВсе пак, ако Великобритания избере самостоятелния път, ще е изключено да може да продължи да се възползва от облагите, които предлага единният европейски пазар, защото моделите, които се прилагат в Норвегия и Швейцария, са уникални и едва ли ще работят за Обединеното кралство, предупреди експертът.

Евентуален брекзит е знак срещу единния пазар и когато някой избере да е вън, значи е вън, а ако е вътре, е вътре, обобщи Волфганг Шойбле.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …