Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Камбанарията в Зуурхузен, Германия, е най-наклонената сграда в света

Камбанарията в Зуурхузен, Германия, е най-наклонената сграда в света

Когато стане дума за наклонени сгради, първо се сещаме за кулата в Пиза. През 2009 г. обаче в книгата за рекорди на Гинес като най-наклонена сграда е записана камбанарията в германското село Зуурхузен, близо до град Емден, Северозападна Германия.

Църква в ЗуурхузенЦърквата там е протестантска и е завършена през 1450 г. Камбанарията е тухлена готическа постройка, висока е 24,5 м. с отклонение от вертикала 5 градуса и 12 минути.

Този ъгъл я прави най-наклонената сграда, тъй като най-известната наклонена сграда, кулата в Пиза има отклонение „едва” 3 градуса и 58 минути.

Камбанарията е построена през Средновековието върху основа от дъбови стволове, които е трябвало да я предпазват от подпочвените води. Започва да се накланя през 1885 г. Към края на XІX в. теренът е отводнен, а дърветата – изкоренени, но това предизвиква накланяне на сградата. През 1975 г. е предприета мащабна реконструкция и камбанарията е затворена за 10 години.
Кулата н Невянск, Русия, е построена през 1732 г. от фабриканта Демидов. Той е знаел за кулата в Пиза и искал да притежава подобен известен и екзотичен обект в имението си в Среден Урал.

Кулата Олдехове в холандския град Леуварден, родно място на Мата Хари, остава недовършена заради наклона си и опасността да се събори.Местните жители започват строежа й през 1529 г. с идеята да я направят по-висока от камбанарията в съседния град Грьонинген, висока 97 м. и четвърта по височина в Холандия. Меката почва поддава и строежът е прекратен след три години.

Кривата кула в полския град Торун е отбранително съоръжение с изместване от вертикала от метър и половина. Строена е през XІІІ в. за защита на Стария Торун и сега, естествено, се намира на улица „Под кривата кула” и в нея се помещава културен център и кафене.

Стражевата кула Сююмбике в руския град Казан е с отклонение на върха от 1,98 метра. Височината й е 58 м. и е един от символите на града, като съчетава руската и ориенталската архитектура. Отнасят строителството й към XІІІ–XІV в. Предполага се, че е била част от двореца на татарската царица Сююмбике от XVІ в. и затова в средата на XІX в. наричат кулата на нейно име.

В Индия също могат да покажат наклонена сграда. Храмът Хума, посветен на хиндуисткия бог Шива, който се намира в щата Ориса, също е под наклон. Не са ясни причините, поради които сградата е започнала да се накланя – вероятно това е или земетресение, често спохождащо региона, или наводнение.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …