Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Бразилия: Синият ара – един от най-редките видове папагали се е върнал при нас

Бразилия: Синият ара – един от най-редките видове папагали се е върнал при нас

От 15 години насам в Бразилските територии не бе забелязван представител на един най-редките видове папагали, носещ името „син ара“.

Липсват и сведения, които описват подобен вид папагали да са обитавали естествената си среда, нито пък да са били регистрирани за последните 100 години.

Информационните агенции оповестиха, че красивият екземпляр е бил заснет при своя полет над бразилския щат Баия. Споменава се още, че синият ара е забелязан да кръстосва дърветата.

Председателя на Бразилското дружество за защита на птиците предполага, че синият красавец е бил пуснат на свобода от бракониер, с цел да избегне строги наказания.

Учените отбелязват, че синият ара не обитава дивата природа и доказателства за това наистина има. Съвсем логично е ценителите на подобен вид рядкосрещани птици да събират свои лични колекции. Да, такива има и до момента в такива колекции са регистрирани повече от 500 папагали.

Другият красноречив факт е, че специалистите са забелязали как синият ара тенденциозно е изчезнал от природната територия на Бразилия. Преди цели 16 години е видян последният представител-самец от този вид.   

Единствените места на планетата, където представители на изчезващия вид се развъждат са Бразилия и Катар. В бъдеще орнитолозите възнамеряват няколко от отглежданите екземпляри да бъдат пуснати на свобода.

Фактите говорят

Синя ара
Източник: Wikipedia

Арите (Ara) са род птици, принадлежащи към семейството на Неотропични папагали. Те са сравнително големи птици, а видовете, които наброява това семейство са 22. Заедно с изсичането на горите в началото на XX век са били унищожени 3 вида от арите. Става дума за кубинско, доминиканско и карибско ара. Останалите 19 вида съществуват и днес.

Освен това птиците са известни с изключителния си развит интелект. Те са способни да запомнят изключително голям брой думи. Друг фактор, който пряко касае цената им е красивото им цветно оперение. И така една ара може да бъде намерена на цена от 1500-2000 евро.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …