Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Ердоган: Не само Великобритания, но и други държави ще напуснат Европейския съюз

Ердоган: Не само Великобритания, но и други държави ще напуснат Европейския съюз

Президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново отправи остри обвинения към ЕС.

Той заяви, че основната причина, заради която Европейското семейство не разтваря обятията си към турската държава е засилената ислямофобия.

Освен това държавният глава натърти на това, че освен излизането на Великобритания от ЕС, той ще „обеднее“ с редица други държави.

Стига ислямофобия

По време на телевизионна реч турският държавен глава отново засегна извънредно важната тема, която разтърсва Турция в последно време. Става дума за т.н.  ислямофобия, която Ердоган твърди, че Европа прилага срещу родината му. Освен това той смята, че това е основната причина, заради която Европейското семейство е неблагосклонно да допусне приемането на Турция.

Реджеп ЕрдоганС тези думи Ердоган обоснова мнението си относно случая с Великобритания и желанието й повече да не е част от Еврозоната. Цели 43 години Обединеното кралство вземаше важна роля в Европейския свят, но британците определиха, че е крайно време краят на този непорочен кръг да настъпи.

Турският президент си позволи да коментира резултатите от референдума, проведен във Великобритания. Лидерът заяви, че излизането на страната от ЕС е последствие от двойните стандарти, които Обединеното кралство поддържа.   

Ердоган попълни: „Ако Европейският съюз задълбочи своите противоречия и продължи по пътя си, в скоро време ще е неизбежно да се сблъска с още напуснали”

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …