Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Конфронтацията с Русия уморява германците

Конфронтацията с Русия уморява германците

Има много въпроси, които предизвикват различия в позициите на страните от ЕС. Това са разногласията за бежанците, въпросът за финансовото подпомагане на Гърция.

Но ЕС е упорит в единството си по въпроса за санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим и отношението и към сепаратистите в Източна Украйна.

Това единство се постига благодарение на опитите на Ангела Меркел да лавира между приятелските към Русия кръгове от германското правителство и скептично настроените към ЕС страни като Словакия, Унгария и Италия и успява да консолидира усилията в посока удължаване на санкциите на общността към Москва. Постигната бе договореност ограничителните мерки да бъдат удължени с още шест месеца, но постепенно нагласите в Берлин се променят, а и европейското единомислие по този въпрос вече не е така силно. Последният месец бе белязан с плановете за разполагането на нови батальони на НАТО по западните граници на Русия, разрази се допингскандал, който доведе до забрана за участие на руски спортисти на Олимпийските игри, а руският отбор на ЕВРО 2016 замалко не стегна багажа поради обстоятелства, извън футболния терен. Всички тези подробности притесниха представители на официален Берлин, че отношенията с Руската Федерация може да се накърнят непоправимо. Тук може да се добави и разочарованието от пасивността на украинското правителство по изпълнение на ангажиментите му по Минското споразумение в частта му, която да позволи произвеждането на избори в Донбас. Всички тези проблеми поставят въпроса не си ли разконцентрира вниманието Европа и на колко фронта едновременно оперира, още повече в момент, когато блокът е изправен пред опасността Великобритания да го напусне, варварските нападения от „Ислямска държава”, бежанската криза.

Хората са уморени от конфронтацията с Русия, не харесват напрежението, а виждат, че и Украйна не прави достатъчно по отношение на реформите.

Ангела Меркел
Ангела Меркел, Източник: Wikimedia

В един момент, като се сложат на везните „Ислямска държава” и Путин, се оказва, че руският президент не е чак такова голямо зло. Това увеличава настроенията срещу засилване на санкциите. Такова мнение започва да се споделя дори и сред някои среди във Вашингтон. Междувременно се засилват и разногласията в коалиционното правителство на Меркел. Министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер разкритикува разполагането на нови батальони на НАТО. Тази негова позиция показва, че с наближаването на крайния срок на санкциите трябва да се постигне сближаване и да се положат основите за диалог с Русия. Друг извод от тези критики е, че се задълбочават разногласията между консерваторите на Меркел и Социалдемократическата партия, чийто представител е Щайнмайер.

Вътрешната политика на Германия играе важна роля в отношенията с Русия

На външния министър бе оказан натиск от вицеканцлира Зигмар Габриел, който е и председател на социалдемократите, да смекчи позицията си към Русия. За социалдемократите Русия е естествен партньор, а отношението към нея се е оформило още през 70-те с водената от Вили Бранд „Източна политика” на разведряване на отношенията. Не малко значение оказва и подкрепата, която Съветският съюз дава на обединението на Германия, точно преди самият той да се разпадне. Бившият канцлер Герхард Шрьодер коментира, че не може с лека ръка успехите на източната политика на Бранд да бъдат пропилени. Самият Шрьодер е приятел на Путин и някогашен покровител на Щайнмайер. Предвидена е визита на Габриел в Москва и лична среща с президента в резиденцията му. По това време пък украинският премиер Володимир Гройсман ще посети Берлин за разговор с канцлера Меркел. Италианският премиер Матео Ренци и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер участваха в голямата руска инвестиционна конференция в Санкт Петербург, а това  граничеше с ерес допреди година. Словакия, една от странитте против санкциите срещу Русия, поема председателството на ЕС през лятото, а министърът на външните й работи Мирослав Лайчак анонсира, че трябва да се проведе политическа дискусия по санкциите.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …