Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Няма виновни около АЕЦ „Белене”… Засега

Няма виновни около АЕЦ „Белене”… Засега

В отговор на въпрос, поставен от депутата Петър Славов на парламентарната правна комисия, където бе обсъден и гласуван законопроектът за съдебната власт и годишният доклад за миналата година на прокуратурата, главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че съвсем скоро очаква конкретни лица да бъдат привлечени под отговорност по нереализирания проект на АЕЦ „Белене”.

Повод на питането на Славов бе, че депутатът тогава от ДСБ Иван Иванов, а сега – председател на Комисията за енергийно регулиране, е подал сигнал през 2013 г. за продължаващи плащания, които се извършвали въпреки взетото от парламента решение за прекратяване на строежа на централата. Въпросът бе актуален и във връзка с решението на Арбитражния съд в Женева, което задължи Националната електрическа компания да заплати поръчаното на руската „Атомстройекспорт” оборудване за двата блока на новия АЕЦ на стойност 620 млн. евро.

Цацаров уточни, че прокуратурата няма отношение към арбитражните решения, но според експертното му мнение съвсем скоро ще има лица, които ще бъдат привлечени под отговорност, защото след решението на Министерския съвет, потвърдено и от гласуване в Народното събрание, плащанията по спрения проект са продължили.

Сотир Цацаров
Източник: prp.bg

През 2013 г. срещу шефа на „Риск инженеринг” Богомил Манчев бе образувано досъдебно производство за длъжностно присвояване на 8,6 млн. лева. Обвинение получиха още трима души. След последвалото двегодишно разследване Манчев настоява делото му да бъде вкарано в съда, но прокуратурата изненадващо го прекратява заради липса на доказателства.

Събин Събинов, друг от обвинените, изпълнителен директор на „Уоли Парсънс” поиска също на делото му да бъде даден ход, но действията на прокуратурата бяха аналогични – липса на доказателства го прекратява. Засега не е ясна съдбата на разследванията срещу бившите шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …