Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Силен вятър и мъртво вълнение правят морето непредсказуемо

Силен вятър и мъртво вълнение правят морето непредсказуемо

Мъртвото вълнение, характерно за южното Черноморие, тази година подрани и донесе кални води, които са непредсказуеми и много опасни, алармират опитните спасители.

Само за 12 часа коварното море погълна трима души – двама младежи от София и един руснак.

Трайчо Огнянов на 19 години и приятелят му Тихомир Асенов се удавиха в Слънчев бряг, а руският гражданин Николай К. – на неохраняем плаж край Ахелой. Патоанатомът  д-р Галя Милева, която е извършила аутопсията на жертвите, констатира удавяне като причина за смъртта и на тримата, няма следи от насилие по телата.

Двамата приятели пристигнали на морето в група с една кола. Почивката им започнала с непринудена разходка из курорта, за да се запознаят с атмосферата, която ги очаква. Разнообразили са пребиваването си с отбиване в заведение и решили да правят нощно къпане. Разследващите установяват, че Тихомир и Трайчо са влезли в морето около 5 часа сутринта. За зла беда, точно там се е разразило мъртво вълнение, което бързо ги повлякло навътре. Безпомощните им приятели само успели да видят как се загубват сред вълните. Към 11 часа преди обед в района на Първи спасителен пост в Слънчев бряг изплувало тялото на едното момче, а малко след това – и на другото. Дошлите полицаи идентифицирали удавниците като изчезналите преди няколко часа Тихомир и Трайчо от столицата. Кръвните им проби за алкохол и наркотици се обработват.

След 17,30 на същия злополучен ден, постъпва сигнал в полицията в Поморие.

Жертва на нещастен случай става руснак, който се удавя пред погледа на съпругата и двете си деца.

Равда
Равда, Източник: Wikimedia

На неохраняем плаж в местността Буните край Ахелой Николай К. се къпел с децата си на брега, когато в един момент решил да плува навътре. Мъртвото вълнение го засмукало и той започнал да се дави. Съпругата му и двама непознати реагирали бързо и се хвърлили да го спасяват, дори успели да го извадят и опитали да го реанимират на брега, но безуспешно – мъжът издъхнал. Семейството било отседнало в Равда и скоро щяло да отпътува. Спасителят Дани Димитров от Бургас коментира, че тази година мъртвото вълнение е подранило заради променливото доскоро време – само преди седмица проливни дъждове заливаха страната, а метаморфозата донесе рекордно високи температури. Негови колеги му разказали, че спасили дете на северния плаж в Бургас. Нравът на мъртвото вълнение е непредсказуем и с всяка година то идва все по-рано.

Всеизвестно е, че обикновено на Илинден, на 2 август, морето взема най-много жертви. Миналото лято серия от дни с мъртво вълнение имаше в средата на юли, а тази – още през юни.

Виж също

Варна

Без изненади в конкурса за главен архитект на Варна

Заемащият длъжността главен архитект на Варна Виктор Бузев очаквано спечели конкурса за длъжността, след като …