Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Северна Америка / 80:20% за Хилари във Вашингтон

80:20% за Хилари във Вашингтон

Бившият държавен секретар и кандидат за президентска номинация на Демократическата партия в САЩ Хилари Клинтън печели с 80% от гласовете първичните избори във Вашингтон, окръг Колумбия.

Съперникът й, Бърни Сандърс, сенатор от Върмонт, е събрал 20% от вота.

Резултатите от последните първични избори имат формално значение, защото още миналата седмица Клинтън беше събрала достатъчен за президентска номинация брой делегати за националния конгрес на демократите, който ще се проведе във Филаделфия през юли. При този резултат пред Сандърс няма особен избор, освен да се оттегли от надпреварата и да помогне за единството на партията в борбата й срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Засега Сандърс запазва мълчание дали ще призове привържениците си да гласуват за Клинтън във Филаделфия, но анонсира, че ще огласи намеренията си за бъдещето на кампанията в четвъртък.

Хилъри КлинтънТой призова за промени в ръководството на партията и да бъде променена системата на първичните избори с включване на независими избиратели, а не само предварително записали се в листите като демократи граждани. Да бъде премахнат статутът на т. нар. „суперделегати”, които могат да подкрепят, когото си искат на националния конгрес, без вотът им да се покрива с този от първичните избори. Тази година повечето делегати подкрепят Клинтън, което според Сандърс не е демократично.

„Гласуването приключи, но нашата политическа революция продължава”, завърши словото си той, колкото да вдъхне оптимизъм на привържениците си.

След гласуването двамата опоненти се срещнаха в столичен хотел близо до Белия дом, но не направиха изявление след разговора, продължил час и половина.

От предизборните им щабове само съобщиха, че тема на обсъждане е била кампанията за първичните избори, обединяването на партията и опасната заплаха, която е Доналд Тръмп за страната.

Виж също

Виза Канада

Надцакването с визи между Европа, САЩ и Канада продължава

Натиск върху Европейската комисия да вземе до 12 юли становище по отношение на безвизовото пътуване …