Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Банковите сметки и кредитите над 10000 лева на прокурори и следователи – под лупа

Банковите сметки и кредитите над 10000 лева на прокурори и следователи – под лупа

Според приетия от правителството втори пакет от промени в Закона за съдебната власт, прокурорите и следователите ще подават декларация всяка година, дори когато нямат промяна в имущественото си състояние.

Под наблюдение ще са коли, банкови сметки и кредити над 10 хил. лв., подаръци над 1000 лв., данни за свързани лица, дялове в дружества, ценни книги, инвестиции, имуществото на съпрузи, деца и лица, с които са във фактическо съжителство.

В документа са заложени принципите на съдийско самоуправление, новите правомощия на Инспектората към Висшия съдебен съвет, кариерното израстване на магистратите, реформата в прокуратурата, статутът на съдебните и прокурорските помощници и допълнителните правила за изпита по юридическа правоспособност.

Екатерина ЗахариеваПравосъдният министър Екатерина Захариева обобщава, че идеята е да се следи как магистратите изплащат кредитите си, защото ако го правят прекалено бързо, възниква въпросът с какви пари го правят. При установена разлика между декларираните факти и добитата информация се съставя протокол за несъответствие. Дава се срок от 14 дни за отстраняване на непълноти и несъответствия в декларациите, а такъв текст в досегашния закон не е предвиден. След това започва същинската проверка на имущества и доходи. Министър Захариева се надява промените в Закона за съдебната власт да бъдат приети преди края на лятната сесия на парламента и преди президентските избори наесен, за да не се използват с политическа цел.

Подкрепа към законопроекта е декларирана от парламентарните групи на ГЕРБ и АБВ. Водени са разговори с Реформаторския блок и Патриотичния фронт и се очаква те също да гласуват „за”. Ще се осъществят контакти и с другите политически сили.

Основното е, че се акцентира върху пълни гаранции за независимост и безпристрасност, а от другата страна – поемане на отговоност от съдиите, следователите и прокурорите.

С регламентирането на възможност общите събрания на съдиите да предлагат и изслушват кандидатите за председател на съответния съд и да изказват становище относно кандидатурите се засилва самоуправлението на съдиите.

Горестоящият прокурор да може да дава разпореждания за решаване на делата по същество, да се разпорежда единствено с прилагането на закона. Указанията да са само писмени и мотивирани и да не могат да засягат вътрешното убеждение на решаващия преписката или делото прокурор, а устни разпореждания по и във връзка с работата по дела да са недопустими, сочи текст от приетия проект.

Предвидени са правила и дефиниции на ръководената от главния прокурор контролна дейност в прокуратурата.

Въведени са за първи път срокове за извършваните или възлагани от прокурори проверки, и за произнасянето по тях. Така ще се сложи край на многократно удължавани или забавяни по различни причини проверки, а предварителни проверки  да приключват до 2 месеца и да могат еднократно да бъдат удължени до 1 месец.

Произнасянето на прокурора по същество трябва да стане до 1 месец от постъпване на материалите

Включват се и проверки за почтеност, конфликт на интереси, установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдии, прокурори и следователи към сега съществуващите правомощия на Инспектората към Висшия съдебен съвет да извършва проверки на имуществените декларации на магистратите. Магистратите, членове на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите към Инспектората на ВСС получават новото задължение да декларират ежегодно дейности и членства в организации, юридически лица с нестопанска цел и др. граждански проекти.

Конкурс ще определя избраните експерти в инспектората, а преди назначаването им ще преминават през проверка за почтеност. Оттеглено е предложението на министерството да бъдат подлагани на проверка с полиграф, но също ще трябва да декларират имуществото си и дали имат конфликт на интереси.

Съдийско чукчеВъвежда се ограничение чрез конкурси за преместване само на до 20% от свободните позиции в конкретен орган на съдебната власт да се назначават кандидати за преместване. На останалите над 80% ще бъдат назначавани кандидати за повишаване. С това се цели да не се заобикалят конкурсите за повишаване на магистрати.

„Практиката показва, че магистрати на по-ниски позиции не могат да растат в професията, тъй като голяма част от свободните позиции се заемат от хора, които се местят от съд в съд”, разясни министър Захариева.

Отпада изслушването и изборът на кандидати в общинските съвети. Общите събрания на съдилищата ще извършват същинския избор на заседателите. С това се регламентира статутът на съдебните заседатели.

Правилата за придобиване на юридическа правоспособност се променят, а целта е завършилите студенти по право да получат повече умения в практиката. Задължителният стаж от шест месеца се разделя на два модула – два месеца общо запознаване с работата на всеки орган на съдебната власт – съд, прокуратура и следствие, и четири месеца практическо обучение при други юристи – адвокати и нотариуси. Задължителният практически елемент – решаване на казус, се въвежда в изпита за правоспособност. Студентите да могат да се явяват само три пъти на него, предвиждат промените.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …