Валутни курсове за 18.10.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Практическа и ориентирана към пазара на труда подготовка предвиждат промените в закона за професионалното образование

Практическа и ориентирана към пазара на труда подготовка предвиждат промените в закона за професионалното образование

Постъпващите в 8 клас през учебната 2017/18 г. ще са първите, които ще се обучават по новия закон за професионалното образование, заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на дискусия с представители на общините, училищата и бизнеса, заедно с президента Росен Плевнелиев и шефката на Комисията по образование в парламента Милена Дамянова.

Да имаш професия, която да реализираш в сигурна работа с добра заплата е по-добрият вариант, отколкото да си безработен висшист, видя перспективата Кунева и даде пример с туризма, където само 20% от завършилите образованието си успяват да си намерят съответстващата с него работа.

Меглена КуневаТя представи подготвената от Министерството на образованието и науката карта на професионалните училища, където всеки работодател може да види къде в страната какви кадри и по какви специалности се подготвят, както и новите промени в закона за професионалното образование, по които работят експертите.

Целта е практически и ориентирана към пазара на труда подготовка, насочена към повече практика в реална работна обстановка и съвместно участие с бизнеса във всеки етап на обучението.

Ще има нови изисквания за придобиване на професионална квалификация на учениците, навършили 16 г.

Регламентират се и изисквания за държавни стандарти за получаване на професионална квалификация. Регламентира се откриването, преобразуване то и закриването на професионални колежи, а се закриват професионални училища.

Общините получават разширени функции, тъй като най-добре знаят от какви кадри има нужда съответният район, като по този начин получават възможност да задържат младите кадри при себе си, но и да им осигурят удовлетворяващо заплащане.

Младите трябва да почувстват необходимост да останат. До 6 месеца след излизането на закона ще бъдат подготвени подзаконови актове с изискванията към колежите.

Акцент върху практиката в образователния процес

Съотношението между теоретично и практическо обучение в учебните планове се променя в посока към практиката в работна обстановка. Завършването на професионалното образование се регламентира като средно.

Образованието ще е приоритет на правителството и лично на премиера през следващите години, обеща Кунева и добави, че целта на всяко правителство е да осигури образование, с което да може да се похвали.

Водещ принцип трябва да е увеличаване качеството на образованието още от детската градина до процеса на обучение през целия живот, допълни тя. Осъзнаването на този проблем ще вкара и икономиката в релси, убедена е министър Кунева.

С приемането на закона бизнесът ще получи гарантиран достъп на участие, децата ще имат възможността едновременно да учат и работят, а общините да контролират процесите. На тези три стълба трябва да стъпи професионалното образование, за да е движеща сила на икономиката, обобщи тя.

„Учи, за да работиш” трябва да е първата крачка, но веднага след това трябва да бъде реализирана и втората – „Работи, за да учиш винаги”, завърши с поглед в бъдещето Меглена Кунева.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …