Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / Осъдиха габровските гинеколози, отговорни за смъртта на млада майка и нейното новородено момченце

Осъдиха габровските гинеколози, отговорни за смъртта на млада майка и нейното новородено момченце

Осъдиха двамата лекари, които причиниха смъртта на родилка и бебето и в Габрово през 2013 година.

От габровския съд, дадоха присъда съобразно чл.123, ал.ІІІ, предл. ІІ-ро, във вр. с ал.І от НК. Лекарите от гинекологичното и неонатологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ са обвинени за немарливо изпълнение на професионални задължения. Доктор Димитър Ангелов, началник на акушеро-гинекологичното отделение, е признат за виновен за проявяване на немарливост при изпълнение на професията си, нарушил е разпоредби и медицински стандарти, в следствие на които 30-годишната родилка и новороденото и бебе Александър са починали. Той е осъден на пет години лишаване от свобода при общ режим и са му отнети лекарските права за срок от пет години. Доктор Севдалина Колева от АГ отделението към Многопрофилната болница в Габрово е обвинена и призната за виновна по същото дело.МБАЛ Д-р Тота Венкова, Габрово Съдът и даде три години условна присъда с пет години изпитателен срок. Доктор Колева губи право да упражнява лекарска дейност за период от три години. Присъдата на габровските лекари ще се гледа в срок от 15 дни във Великотърновския апелативен съд

Десислава бе приета на 12 септември 2013 година за преносване в областната болница. Гинекологът, който следял бременността и казва, че има симптоми за остаряване на плацентата и я насочва към родилното. Още с приемането на 30-годишната жена, за която това е второ раждане, не се спазва процедурата за настаняване на пациенти и определяне на лекуващ лекар. След две седмици престой в болницата, никой не дава прогноза за раждането или план за акушерско поведение. Според половината лекари в отделението, има вероятност терминът на младата жена да е сгрешен, а според другата половина, наистина се е наблюдавало преносване, тъй като и при първото и раждане е имало такова.

Четири дни след приемането и в болницата, лекарите започват да правят функционални окситоцинови тестове, с които се следи състоянието на плода и сърдечния му ритъм. Направени са общо 5 такива изследвания, за които е необходимо вливане, затова и поставят абокат на пациентката, от който ръката и се възпалява. “От абоката  се поду цялата ръка. Махнаха го и започнахме да слагаме компреси с риванол. Консултираха я с хирург и той каза, че се е получил тромбофлебит. На следващата седмица включиха система на другата ръка, но раждане не бе предизвикано, а отново отоци и синини”, разказва съпруга Станислав.

Когато началникът на отделението доктор Ангелов се връща от отпуск на 18 септември, Десислава го моли, да роди дори и ако не е по естествен начин, но лекарят отговорил:  “Ще чакаш, няма ти да решаваш кога да родиш”.

Вечерта на 25 септември бременната вдига 39,5 градуса температура. Дежурен същата вечер е доктор Ангелов, който не се намирал в отделението. „Обаждат му се по телефона, а той нарежда да  ударят ампула аналгин”, казва прокурор Александър Александров, внесъл обвинителния акт.

Без необходимите прегледи лекарят излиза с решението, че високата температура е причинена от възпалението на абоката. В действителност Десислава е развила тежка бронхопневмония, причинител на която е стафилококовата бактерия, която върлува в отделението още от 90-те години. Бременната на сутринта вече има затруднено дишане.

В края на смяната си доктор Ангелов провежда консултация с интернист и кардиолог, провежда разговор с директора на болницата и пише разпореждане в историята на бременността и раждането „за евентуално оперативно родоразрешение“, след това напуска болницата без да обърне никакво допълнително внимание по случая.

Доктор Севдалина Колева застъпва на смяна, но не предприема секцио, пред следователите обяснила това си действие с това, че раждането е било започнало, а пациентката е имала висока температура. Раждането започнало в 10:30 часа, а Александър се е родил в 13 и умира в 21:45, от нагълтване с околоплодни води. В случай на оперативна намеса от страна на доктор Колева, смъртта и на двамата щеше да се предотврати. Междувременно състоянието на Десислава се влошава. На следващия ден по спешно от университетската болница в Плевен пристига проф. Радко Радев, който в показанията си казва, че инфекцията, причинител на заболяването на младата жена е в много напреднала фаза. Транспортират я до Плевен, но въпреки всички усилия, положени от лекарите там тя умира на 4 октомври.

Виж също

Източник: Wikipedia

Камион-убиец прегази 80 души в Ница

За най-малко 80 жертви сред които и поне 6 деца съобщава прокуратурата в Ница, след …