Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Русия е в Топ 10 на заплахите за Германия

Русия е в Топ 10 на заплахите за Германия

Германия включи Русия в т. нар. „Бяла книга” – ръководство за политиката по национална сигурност.

Редом със заплахите от „международен тероризъм” и „изменение на климата” е и тази от Москва. Русия е разглеждана като съперник и е в списъка с десетте най-големи опасности за Германия.

Дмитрий Песков, прессекретар на Владимир Путин, изрази съжаление и безпокойство, че от графа „партньори” Русия е преместена в графа „съперници”.

Германия прави промени в „Бялата книга” за първи път от 2006 година насам.

Документът е съставен от Министерството на отбраната и останалите силови структури и е от 80 страници. Внесени са редица корекции и така Германия ще гледа към Москва като към „съперник”, а не като „партньор”.

Игор Морозов, член на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията, коментира, че документът се отнася до външната политика, но няма официален характер и призова да се обърне внимание на реалните отношения между двете страни.

Путин и МеркелРусия защитава интересите си по насилствен начин и размива границата между война и мир, настояват в книгата. Със самоволното променяне на международно гарантирани от правото граници страната е заплаха за световния ред в Европа, който е постигнат след края на Студената война, а с увеличаването на дистанцията със Запада се засилва стратегическото съперничество и нараства военната активност по границите на Европейския съюз. Заплаха е използването на цифровите комуникации за въздействие върху обществеността, чийто обхват е широк – от  контрол в социалните мрежи до пропаганда в информационните средства.

Всички тези фактори може да имат сериозни последствия за Германия, защото „без фундаментално изменение на курса Русия в обозримо бъдеще ще се превърне в предизвикателство за сигурността на европейския континент”.

Щефен Сайбарт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел, заяви, че заради Крим Русия е извършила нарушение на международното право, но все пак Берлин иска добри отношения с Москва и все още има воля за съвместна работа с Русия.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …