Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / 8000 престъпления регистрирани в Бургас през миналата година

8000 престъпления регистрирани в Бургас през миналата година

Бургас е с по-високо равнище на престъпност, отколкото София. През миналата година в морския град са регистрирани 8000 престъпления, което прави по две престъпления на всеки 100 души. В столицата съотношението е 1,8 с регистрираните 24490 криминални деяния.

По такъв начин Бургас се превръща в града с най-много престъпления на глава от населението

Плевен, Кюстендил и Варна са други областни градове с високи равнища на престъпност.

Пловдив и Русе, които през миналата година са в челото на класацията, сега бележат спад в статистиката по престъпления на 100 хил. души.

С най-ниска престъпност са Кърджали, Смолян, Търговище, Шумен и Разград, но и разкритите престъпления са с най-висок процент.

Делът на разкритите престъпления варира в различен процент за отделните области. Във Варна и София е 30%, докато в Разград, Силистра и Търговище е над 60%.

В по-добре развитите икономически центрове престъпленията са повече, а разкриваемостта – по-ниска.

Тя намалява в 20 от областните центрове, сравнена с данни за 2000 година, като най-слаби са показателите на полицията в Габрово, Бургас и Монтана.

Области-отличници в това отношение са Благоевград, Велико Търново, Враца, Пазарджик, Силистра, Търговище, Хасково и Ямбол, където разкритите престъпления се увеличават.

Над 75000 престъпления остават неразкрити от общо малко над 100000. През миналата година са регистрирани най-малко престъпления от 2003 г. насам, но разкриваемостта нараства само сравнена с предходната година.

АрестантНаред с намаляването на броя на престъпленията през последните години намалява и тяхната разкриваемост, като спрямо 2000 г. тя е по-ниска с цели 28%, а разкритите престъпления от регистрираните – с 37%. През 2015 разкритите престъпления са 39,2%, а 15 години по-назад във времето – 45,4%. Тази негативна тенденция има обяснение в липсата на реформи в МВР, огромния бюджет, който отива приоритетно за заплати и издръжка и се оказва крайно недостатъчен, тромавост и процедурна ограниченост на системата, съмнения за корупция и клиентелизъм в полицията и съдебната власт.

Най-често извършваното престъпление си остава кражбата. Потърпевши са магазините. Разкриваемостта на кражбите е 28% за миналата година. При грабежите, които са кражба чрез принуда, процентът е по-висок – 37.

Взломните кражби – чрез разрушаване, повреждане, подкопаване на прегради за защита на хора и собственост, са 12000 и са водещи по вид. Следват домовите – над 10000. Статистиката сочи, че неграмотните са най-честите извършители на кражби. Най-рядко нарушават закона полувисшистите и висшисите.

Граничните полицаи разкриват 90% от незаконните преминавания на границата.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …