Валутни курсове за 06.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Ще познаят ли социолозите изхода от референдума във Великобритания

Ще познаят ли социолозите изхода от референдума във Великобритания

В навечерието на референдума за оставане в ЕС все по-актуален става въпросът доколко можем да се доверим на социологическите проучвания.

Самите социолози също рябва да се притесняват от този въпрос

Нито една агенция не успя да предвиди голямата преднина на Консервативната партия, с която тя спечели пред Лейбъристката на изборите миналата година. След краха на проучванията тогава Асоциацията на британските социологически агенции публикува изследване, според което проблемът с проучванията се корени в това, че те се провеждат с хора, чиито възгледи не са представителни за нагласите на британския електорат.

От значение е методът, който използва съответната агенция

Великобритания - ЕСТова показват и данните от проучванията преди референдума другата седмица. При телефонните анкети преднината на поддръжниците за оставане в съюза е убедителна, докато при онлайн проучванията двата лагера са с изравнени сили. Възможни са грешки и при двата метода, които хвърлят сянка на съмнение върху представителността на резултатите, но по-същественият проблем е, че при социологическите проучвания често се спестяват нюансите в мненията. Тава важи с още по-голяма сила, когато резултатите от дадена анкета се прехвърлят в заглавие от пресата. От особено значение е резулататите от конкретното изследване да се тълкуват в контекста, в който са направени.

Традиционните политически сили на Острова подкрепят каузата за оставане в рамките на ЕС

И консерваторите, и лейбъристите поддържат тази линия. Социологическите проучвания обаче проявяват стремеж към неглижиране на гласовете на хората, които се обявяват „за” запазване на статуквото, тоест за оставане на Великобритания в европейската общност.

Друга тънкост с възприемането на резултатите от социологическите проучвания е, че се приравняват към 100% отговорите на хората, които вече са решили как да гласуват. Така се създава погрешно впечатление, че 50% от анкетираните са „за” оставане в ЕС, а 50% са „против”. В действителност процентът на колебаещите се как да гласуват е голям.

Опитът от други подобни референдуми, като този за независимост на Шотландия например, сочи, че привържениците на промяната не успяват да привлекат на своя страна колебаещите се в последните дни преди допитването. Затова разликите в телефонните и онлайн проучванията са големи, и при двете поддръжниците на брекзит се движат между 40 и 46%, но не е ясно дали ще успеят да мобилизират вот над 50%, който им е необходим, за да успеят. Социолозите отчитат, че голяма част от поддръжниците на напускане на ЕС попадат в групата на тези, които е най-малко вероятно да гласуват.

Резултатът е, че въпреки някои шокиращи заглавия в медиите на Острова шансът на тези, които искат да запазят членството на страната си в евросъюза, не е никак малък. Това, което може да се окаже пречка за постигане на тази цел, е намаляващият рейтинг на премиера Камерън. Ако Великобритания иска наистина да остане в рамките на общността, той ще трябва да положи усилия да убеди повече симпатизанти на консерваторите за каузата.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …