Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Българин е откривателят на нова планета с две слънца

Българин е откривателят на нова планета с две слънца

До скоро фантазия и творческа реалност – планетата с две слънца съществува

Веселин Костов е българинът, който откри изключително любопитния феномен – планета с две слънца.

Името му се появи в американско специализирано издание и доказа на скептиците, че подобна планета наистина съществува.

Най-голямата планета извън Слънчевата система бе открита от  видни астрономи от Goddard Space Flight Center към NASA и Diego State University. Според тях това е най-голямата планета в орбита, намираща се около две звезди и на такава дистанция от тях. Не се изключва, че близо до планета може да има живот .

На конференция на Американското астрономическо общество в Сан Диего, Калифорния бе официално обявено съществуването на космическото тяло. Един от основните виновници за откриването на интересната планета е космическият телескоп „Kepler“.

Резултатите от наблюденията и анализите на учените са публикувани в научния труд на българина Веселин Костов, постдокторант (кандидат на науките) от NASA Goddard, който ще се появи в новия брой на Astrophysical Journal.

Подробности за българския откривател

Българинът Веселин Костов е бил студент по физика и възпитаник на Софийския университет, а след успешното си завършване, талантливият откривател не спира своето развитие, продължава образованието си във факултетите по Физика и астрономия към University of Oklahoma и Johns Hopkins University.

Започва работа в Обсерваторията на Земята „Ламонт-Дохърти“ към Колумбийксия университет. Непосредствено след това, Веселин става аспирант на NASA. Развитието на потенциала му не свършва да тук – става и кандидат на науките.

Център на неговия интерес са екзопланентите и той не спира с изследванията и изучаването им. Преди 4 години става част от екип, който открива Четиризвездната слънчева система KIC 4862625.

Новооткритата планета

ПланетаРазмерите на откритата екзопланета „Kepler-1647b“ се развняват на тези на Юпитер. Също така планетата притежава и най-голяма орбита, която може подобна планета да има. Обиколка около своите две звезди Kepler прави за 1 107 дни. За да добием по-голяма представа – това са малко повече от три земни години. Както обикновено противоположностите се привличат – така е и случаят с двете слънца. Едното е с по-голяма, а другото с по-малка форма, а гравитацията им взаимно ги привлича. Аналогични на Юпитер Kepler-1647 b не разполага с необходимите условия, за да има живот на нея, а именно газовата й структура не позволява това.

Има един тънък момент, при който ако планетата е заобиколена от достатъчен брой, с необходима големина луни – животът на нея би бил абсолютно възможен.

От 2005 година насам, Kepler-1647 b е 11-ата подред планета, която учените астрономи са открили.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …