Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Ще бъде ли Тереза Мей новата Маргарет Тачър?

Ще бъде ли Тереза Мей новата Маргарет Тачър?

Седмици преди референдума, на който се определи съдбата на Великобритания, Тереза Мей стоя привидно далеч от събитията и се появи на сцената, когато резултатът от вота се изясни.

Тя е от привържениците на Европейския съюз, но е възприемана като евроскептик, а дистанцираността й по време на кампанията й спести негативни емоции с привържениците на Брекзит. На каква подкрепа може да разчита тя, ако се окаже следващият лидер на партията и оглави държавата?

Обстановката в страната след референдума е несигурна и не се поддава на предварителни прогнози. Единственото ясно е, че за първи път от Маргарет Тачър насам Великобритания ще има жена на премиерския пост. Тя получи подкрепа от 199 души от парламентарната група, докато опонентката й Андреа Ледсъм – 84. Министърът на правосъдието Майкъл Гоув отпадна, като събра едва 46 привърженици.

Мей има подкрепата на мнозинството консерватори, но това не е гаранция, че 150-те хиляди партийни членове ще я припознаят. Рискът за нея е, че при състезание между двама претенденти нехаресващите предварително сочения за фаворит ще се обединат около втората кандидатура. Това на практика бе демонстрирано през 2001 г., когато Кенет Кларк загуби от по-непопулярния Иън Дънкан Смит.

Ако резултатът се повтори, депутатите ще трябва да гласуват за кандидат, когото не одобряват.

Разликата е, че при предишния случай партията беше в опозиция, а сега е управляваща и надеждите са имащите право на глас да направят по-хладнокръвен и прагматичен избор, вземайки предвид и това, което се случи на референдума. Но пак не е сигурно какво ще се случи, а може мнозинството от партийните членове да гласуват доверие точно на привърженик на Брекзит, за да ги управлява в следващия мандат.

Проевропейските издания коментират кандидатурата й със смесени чувства, като я наричат „стоманената лейди”, като алюзията е с фигурата на Маргарет Тачър. Тереза Мей е най-дълго служилият вътрешен министър от половин век насам.

На 59 години, тя има репутацията на работлива, човек, който избягва интригите и има своето място в доминирания от мъжете политически живот. Самата тя казва за себе си, че не е от политиците, които обичат да се показват по телевизията, да клюкарят за другите и да говорят в бара на парламента със съпартийците.

Тереза Мей
Тереза Мей, Източник: Wikimedia / Andrew Burdett

Колегата й Кенет Кларк коментира, че тя е „адски трудна жена”, а усмивките около нея не са често срещана емоция.

Произлиза от консервативно семейство, редовно посещава църква, а в Оксфорд отива от обикновена гимназия. Медиите й приписват прилика не само с Тачър, но и с Ангела Меркел.

Мей е състудентка с най-влиятелната до смъртта й пакистанка Беназир Бхуто, на която дължи запознанството с бъдещия си съпруг Филип Мей, с когото нямат деца.

Мей работи във финансовия сектор, а след 1997 г. е депутат от Западен Лондон. Нейна е констатацията: „Избирателната ни база е твърде тясна, същото важи и за симпатизантите ни. Нали знаете, че някои хора ни наричат гадната партия?”

Колегата й в коалиционния кабинет Норман Бейкър казва, че не можеш да се задържиш толкова като вътрешен министър, ако нямаш някакъв талант, определя я като „не особено либерална” и е откровен докрай, като казва, че не я иска за премиер, но в сравнение с другите поне е компетентна.

Слаб пункт в дейността й е имиграцията, защото докато е министър, нито веднъж не успя да спази квотата от 100000 мигранти годишно, които страната допуска на територията си, а редовно я надхвърляше. Друго отрицателно качество е, че идеологически стои на по-десни от Камерън позиции и това ще затрудни комуникацията с ЕС по време на преговорите за напускане на общността. Обещава, че ще запази свободния достъп на Лондон до пазара на ЕС, но това не може да се случи без свободното придвижване на европейските граждани, на което Мей е явен противник. Още при обявяването на кандидатурата си обеща, че след решението на мнозинството няма връщане назад, но няма да се правят преговори за влизане в единния пазар чрез компромиси, защото Брекзит означава Брекзит.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …