Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Колата с Гунди и Котков изгаря като факла пред очите на Веселин Радков

Колата с Гунди и Котков изгаря като факла пред очите на Веселин Радков

Човек, видял фаталния сблъсък на „Алфата”, шофирана от Гунди, с камиона разказва как „димът и пламъците достигаха до небето”.

На 30 юни 1971 г. напът за Враца звездите на българския футбол намират гибелта си в подножието на прохода „Витиня”.

Свидетелят Веселин Радков с неохота си спомня за белязания с трагичното събитие ден преди 45 години.

Той вижда постоянно като на филм как колата ги задминава, секунди преди сблъсъка.

Гунди и Котков са освободени от провеждащата се сутринта тренировка на отбора, тъй като трябва да пътуват за Враца, където се провежда мач за 50-та годишнина на местния „Ботев”. Пътуват в „Жулиетата” на Гунди, който спира на „Витиня” да зареди. Там непознат мъж ги моли да го вземат с тях и те се съгласяват. Гунди е бил известен със страстта си към високите скорости и по завоите на прохода шофира „на ръба”.

От страничен път, идващ от „Петрохан”, бавно излиза Зил с ремарке, който препречва пътя.

Гунди взема завоя с около 100 км/ч, но пред него изниква непреодолимата 14,5-метрова преграда, която се движи фатално бавно с едва 5 км/ч.

Аспарухов прави опит да овладее колата, която оставя цели 30 м. спирачен път, но скоростта му е прекалено голяма и „Алфата” се врязва в резервоара на камиона, облята е с бензин и се възпламенява мигновено.

Малко преди това счетоводителят Радков, пътувал в командировка със служебната кола, вижда как наближавайки края на трасето с много завои, ги изпреварва бясно автомобил, който само няколко секунди по-късно се забива в камиона и се издига висок стълб от огън и дим.

Гунди и КотковМъжът, който сега е на 88 години, си спомня, че казал на придружителя си да отидат да помогнат, но той отказал, защото не му се занимавало да става свидетел. Когато наближили мястото на трагедията, били първите очевидци, но бързо станало ясно, че на хората от колата е невъзможно да се помогне, защото пламъците са я обхванали неудържимо.

Тогава на Радков му хрумва безсмислената идея, която и споделил с шофьора на камиона, да спасяват поне ремаркето, което успели да откачат. Възрастният човек осъзнава, че са постъпили така с прилива на адреналин и ужас от вида на трагедията, защото едва ли ремаркето е било най-важното в момента, но друго, кой знае какво, е било невъзможно да се направи.

Така, освен изгорелите в колата Гунди и Котков, е можело да се прибавят и още жертви от безсмислената постъпка на единствените свидетели.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …