Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Средновековна ислямска техника за финансиране на тероризъм ползват джихадистите

Средновековна ислямска техника за финансиране на тероризъм ползват джихадистите

Публикуван отчет на дейността на финансовото разузнаване за 2015 г. показва, че агентите от ДАНС са засекли през миналата година пране на пари от ислямисти у нас и финансиране на терористични организации, в това число и „Ислямска държава”.

Паричните потоци минават през познатите системи за парични преводи и били насочени както за финансиране на тероризъм, така и прикрити от системата „хавала” – средновековна ислямска техника за финансиране, при която парите не се прехвърлят физически, а се внасят при брокер в една част на света, а се получават от друг брокер в друга част на света. Чести са случаите на съпричастност на български граждани към „Ислямска държава”, се казва в докладите. От агентите на ДАНС не останала скрита и друга схема – на финансиране на български трафиканти на хора.

Четирима българи са получили от системата за бързи парични преводи 15000 евро

След това превозвали с камиони хора до Западна Европа, но за транзит се ползвала точно определена страна, в която оставало 30% от финансирането. Не е уточнено коя е държавата и дали превозваните хора са бежанци или български граждани. Докладът посочва, че схемата е действала от 2008 до 2015 г. Миналата година българи бяха замесени в схема за прехвърляне на мигранти от Турция към Западна Европа, а в унгарски камион бяха открити задушени 42-ма суши.

Хавала
Източник: Flickr / IMTFI

Представителите на подземния свят у нас все по-често купуват имоти в чужбина, разкрива докладът, а парите за тях се прехвърлят през зони , където банковата тайна е неприкосновена. До следите на тези сделки е достигнато след запитване от партньорски служби. Все по-често постъпват и запитвания за финансово разузнаване на публично известни българи, замесени в бизнес и задължения в други страни, а финансирането на компаниите им е чрез преводи или от България, или от офшорни зони. Чрез наблюдение на сайтовете да онлайн хазарт агентите от ДАНС също се добират до сметки с престъпни пари.

През миналата година финансовото разузнаване е пресякло схеми с пране на пари за 1,3 млрд. лева след обработката на 720 сигнала.

Към прокуратурата пък са подадени едва 17 сигнала за злоупотреби в размер на 25 млн. лв. Дейността на финансовото разузнаване през миналата година е обхващала съмнителни превод ина стойност 4,5 млрд. лв.

Виж също

Източник: Wikipedia

3-годишно дете намери гибелта си в басейн край Балчик

Тригодишно детенце от Румъния се е удавило в плувен басейн недалеч от морето край Балчик. …