Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Трите най-търсени от чужденците български билки са липата, шипката и копривата

Трите най-търсени от чужденците български билки са липата, шипката и копривата

Износът на билките е около 17 хиляди тона годишно

Най-популярните български билки сред чужденците са липата, шипката и копривата.

Освен това тези три чудотворни „природни материали“ са толкова търсени, че в процентно съотношение, всяка година от България се изнасят около 90% от лечебните растения.

Ежегодно в страната се събират и обработват 15-17 хиляди тона от билковите растения. По всички показатели личи, че България се нарежда на челната позиция по износ в Европа. Тази информация бе потвърдена и от Министерството на околната среда и водите.

Освен това България е страната, в която се събират около 200 вида лечебни растения. Всички те се използват в различни направления – фармацевтичната промишленост, козметиката, хранително-вкусовата промишленост и народната медицина. 20 вида от уникалните билки представляват обект на активна търговия.

Челната позиция по износ оглавява липовият цвят. Статистиката сочи, че от него се изнасят около 1200 тона на година. годишно. Само със 100 тона по-малко, на второ място се нарежда износът на плодове от шипка. След него идва копривата, от която се изнасят около 1000 тона годишно. Оказва се, че „желязното растение“ все някога може да свърши. Това е основната причина да влиза в графите на няколко закона. Става дума за:

  • Законът за лечебните растения
  • Законът за биологичното разнообразие
  • Законът за защитените територии
  • Законът за горите.
Липа
Източник: Wikimedia

Някой от даровете на природата не могат да се събират дори със стопанска цел. В списъкът на забранените за беритба билки влизат 24 такива.  Ежегодно министърът на околната среда и водите се грижи за определянето на допустимите за събиране количества на 11 други билкови растения. В това число влизат еньовче, старо биле, ранилист, трън кисел, шапиче, червен божур, зърнастец елшовиден, иглика, катранка, решетка безстъблена и лютива тлъстига.

Забранено за бране е…

Всички билки, принадлежащи към списъкът на защитените видове следва да не се берат. Забранен за откъсване тази година е мурсалският чай. Не се позволява дори да бъде събиран за лични нужди. Основната причина е възможността от изчезване, в следствие от прекомерната му беритба.

Билките, израснали в дивата природа и попаднали в графата „защитени“ отново не бива да се събират. Основната цел на тази забрана е подтикване към култивираното им отглеждане, тъй като по този начин няма да бъде нанесена никаква вреда върху природата. Освен това ще може да се гарантира високото им качество. Не на последно място ще може да бъде подсигурено промишленото производството на места, където почвите не са благосклонни за отглеждане на подобен вид растения. Става дума за планинските райони на страната.

Културите, които предимно отглеждат хората се свеждат да мента, маточина, лайка, липа, шипка, мурсалски чай, коприва.

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …