Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Френски кораб засече сигнали от черната кутия на катастрофиралия египетски самолет

Френски кораб засече сигнали от черната кутия на катастрофиралия египетски самолет

В Средиземно море бяха прихванати сигнали, за които се смята че са от една от черните кутии на катастрофиралия египетски самолет. Сигналите са засечени от френски кораб, който издирвал останки от самолета.

Корабът използва акустична проследяваща система да изследва за свистенето, което издават черните кутии под водата. Плавателен съд, който разполага с роботизирани устройства, което е способно да се гмурне до 3 000 метра под морското равнище се очаква да пристигне следваща седмица и да се присъедини в издирването.

Египетските следователи, които първи са докладвали, че френският кораб е уловил сигнали от претърсваната зона, за която се смята че се е случил инцидента, казаха че се предполага, че звуците са от едно от устройствата.

Според официална информация от Кайро, която беше  изнесена миналата седмица, се казва че са засекли аварийна сигнализация от самолета. По-късно заявиха, че тя е била от деня на катастрофата.

Черна кутияНа борда на eйърбъс номер А320, пътувал от Париж за Кайро на 19 май, е имало общо 66 души, пътници и екипаж. На практика самолета изчезна безследно от гръцките и египетските радари, без дори да изпрати сигнал, че се намира в беда. Броени дни след трагичната катастрофа бяха открити само отломки от самолета. А причината за катастрофата не беше изяснена, но според разследващите черните кутии ще разкажат за последните мигове на египетския А320.

Причината за катастрофата си остава загадка. За разплитането и ще е необходимо откриването на неговите черни кутии. Възможността за военна атака не бе изключено, но нито една екстремистка групировка, не прояви претенции, че тя е свалила самолета. Все още сред възможните причини са човешка или техническа грешка.  Според данните за полета, минути преди сигнала на самолета да се изгуби от радарите, детекторът за пушек в тоалетната се е разпищял.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …