Валутни курсове за 04.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Министерството на вътрешните работи ще анализира и при слаби резултати ще уволнява шефове на областни дирекции

Министерството на вътрешните работи ще анализира и при слаби резултати ще уволнява шефове на областни дирекции

При несправяне с работата и лоши резултати в борбата с контрабандата може да се стигне до уволнения на шефове на областни дирекции, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. До такава развръзка се е стигнало вече в две области – Добрич и Разград, добави още тя и подкрепи тезата на премиера Борисов, че когато се работи активно и динамично, трябва да се постигат резултати.

Ще се анализира защо в двете областни дирекции резултатите са били слаби и борбата с контрабандните цигари не е на необходимото равнище. В МВР има система за комплексна оценка на работата на дирекциите на годишна база, а слабите резултати по места трябва да се анализират и тогава да се излезе с цялостна оценка, разкри детайли Бъчварова.

Ако реформата в министерството бъде одобрена от народното събрание, за ефективна работа на полицаите ще бъдат отпуснати най-малко 65 млн. лева годишно, заяви тя и добави, че промените в закона ще реорганизират вътрешно системата на МВР и трудът на служителите ще бъде класифициран в три категории.

Мерките целят да се оптимизират разходите, което ще доведе до стимулиращо заплащане, а ще се подобрят и условията на труд. Всичко това се прави, за да се информирани хората когато кандидатстват за работа в системата, каква перспектива на развитие могат да очакват, така че коментарите по тази тема предизвикват не толкова дебати, колкото шум, разясни министърът. Предложенията, които се правят сега, ще влязат в сила чак след десет години, но е нужно промяната да започне, защото министерството генерира непрекъснато дефицити, които във времето плавно трябва да почнат да намаляват чрез вътрешната оптимизация, завърши Бъчварова.

По въпроса за президентските избори вицепремиерът отрече да е кандидат за вицепрезидент от двойката, която ГЕРБ ще номинира за вота.

Румяна БъчвароваПредставителят на „Движение България за гражданите” Димитър Делчев коментира, че обща дясна кандидатура е възможна, ако ГЕРБ покани за преговори още Реформаторския блок и Патриотичния фронт, а еврокомисарят Кристалина Георгиева не отговаря на поставения от Цветан Цветанов критерий за партиен човек.

„Кристалина Георгиева като европейски комисар на България е комисар на всички българи, на цяла Европа”, анализира още Делчев и добави, че в тази си квалификация тя не е партиец в смисъла, който Цветанов е вложил за кандидатурата, която ГЕРБ ще издигне, а дори се и усъмни, че управляващата партия изобщо има предвид някого, както премиерът Борисов е анонсирал преди дни, тъй като често думите на Цветанов и Борисов се разминават. Делчев даде пример с бившия вече депутат от ГЕРБ Ирена Коцева.

Румен Гечев от БСП заподозря, че кандидатът на ГЕРБ ще е самият Бойко Борисов, като конкретизира, че е роден в близо до София населено място.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …