Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Франция иска промяна на правилата за придобиване и притежаване на оръжие

Франция иска промяна на правилата за придобиване и притежаване на оръжие

Европейският парламент да одобри нови, по-строги правила за придобиване и притежаване на огнестрелно оръжие, е искането на Франция.

То е продиктувано от кръвопролитните терористични нападения в Париж и министрите на вътрешните работи на страните членки на Европейския съюз ще трябва да разгледат тези мерки.

Чехия се противопоставя, като твърди, че новите правила ще навредят на колекционерите, ловджиите и ще попречат на дейността на музеите, а няма да са пречка за нелегалното оръжие, което влиза най-вече от страните от бивша Югославия и попада в ръцете на престъпници и терористи.

Предложението, направено първоначално от Европейската комисия през ноември, включваше пълна забрана за притежаване на полуавтоматично оръжие с големи пълнители от цивилни лица.

Първоначалният строг вид на инициативата бе смекчен след преговори, които засегнаха основно дейността на музеите и стрелбищата.

ПистолетНовост е въвеждането на общоевропейски правила за маркиране и регистриране, както се дефинират ограничения спрямо деактивираните оръжия, които лесно могат да бъдат приведени в действие. Промените засягат притежаването, съхраняването и транспортирането, както и собствеността на колекционери, сигнални пистолети и оръжия с халосни патрони.

Балтийските републики, Словакия, Австрия, Финландия и Швейцария, подкрепени от Чехия, където има 775000 законно притежавани пушки и пистолети, не бяха съгласни с много от предложените промени. По думите на вътрешния министър Милан Хановец, само в Чехия ще трябва да бъдат обработени над 40000 единици оръжие.

Обсъждат се и резултатите от предложените промени в другата посока – от Брюксел твърдят по повод продажбите онлайн, че предложените ограничения дотолкова се размиват и тълкуват нееднозначно, че губят смисъла си.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …