Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Кама от желязо с извънземен произход лежи до Тутанкамон

Кама от желязо с извънземен произход лежи до Тутанкамон

Последно проучване на химичния състав на оръжието, намерено в саркофага на египетския фараон Тутанкамон, показва, че металът е с извънземен произход.

Тутанкамон - маскаЕкип от италиански и египетски учени използва неинвазивен преносим рентгенов флуоресцинтен спектрометър и установи, че острието до дясното бедро на мумията идва от космоса.

За първи път оръжието е описано през 1925 г. от Хауърд Картър като „изпъстрена с орнаменти златна кама с кристална топка“. Три години преди това той открива пълната със съкровища гробница, а сега камата е изложена в Египетския музей в Кайро.

Дръжката на оръжието е украсена със злато, а острието е изработено прецизно от неръждаем хомогенен материал, наподобяващ по химичен състав желязо.

Комплект към него е и ножница, богато инкрустирана с флорални мотиви от едната страна и с пера от другата, а накрая има глава на чакал.

Науката по принцип приема, че ранните железни предмети са направени от метеоритно желязо, но специално за острието на Тутанкамон и произхода му отдавна се водят научни спорове, а храна за тях са противоречивите резултати от предишни изследвания. Технологичният напредък в наши дни позволява на изследователите да определят точно състава на камата.

Даниела Комели, ръководител на екипа изследователи, изнася данни, че „метеоритното желязо е ясно индикирано от високия процент съдържание на никел“. Съставът на железните метеорити е преобладаващо от желязо и никел с примеси на кобалт, фосфор, сяра и въглерод. За този предмет особеността е, че съдържа около 11% никел, докато обичайните артефакти, произведени от желязна руда, имат най-много 4% от този метал в състава си.

Съдаржанието на кобалт допълнително потвърждава космическия произход на материала, от който е произведена камата. Проучванията на Комели и екипа й са върху различните възможности за произход на желязото за острието. Като са анализирали състава на всички метеорити в радиус от 2000 км., са ограничили избора си до 20 метеорита, от които е възможно да произхожда желязото на камата. Само един от тях, обаче, на име Карга, съответства по химичен състав и съотношение на никел и кобалт в структурата на метала от режещата част на ножа. За древните египтяни метеоритното желязо е имало висока стойност и са го използвали за направа на скъпоценни предмети, защото са възприемали падащите от небето железни късове като послание от боговете.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …