Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Франция изстрада обрата срещу Ейре и е на четвъртфинал

Франция изстрада обрата срещу Ейре и е на четвъртфинал

Франция успя да се класира за четвъртфинала на ЕВРО 2016, след като обърна Ейре от 0:1.

С двата си гола Антоан Гризман се превърна в герой на мача.

„Петлите” допуснаха изоставане в резултата с „гол от съблекалнята” на Роби Брейди от дузпа.

Дидие Дешан излезе с титулярния състав. В атака бяха Гризман, Оливие Жиру и Димитри Пайе, средата на терена трябваше да владеят Н`Голо Канте, Пол Погба и Блес Матюиди, а Бакари Саня, Лоран Косиелни, Адил Рами и Патрис Евра се грижеха за защитата. Ирландците оперираха с двама нападатели – Шейн Лонг и Дарил Мърфи.

Френска федерация - емблема
Източник: Wikimedia

Домакините бяха облени от студен душ още в първата минута, когато Пол Погба спъна в наказателното поле Шейн Лонг и Роби Брейди вкара отсъдената дузпа. Това разстрои играта на французите и те не успяваха да организират опасности пред вратата на ирландците. Пайе и Погба обстрелваха Дарън Рандълф от преки свободни удари, но той спаси, а най-чистото положение стана в края на полувремето, когато в продължително меле пред вратата Пайе получи възможност да стреля, но ударът му бе блокиран. Гризман също опита късмета си, но безуспешно.

Дешан предприе мерки и на почивката замени Канте с Кингсли Коман и това засили предимството на французите.

В 58-та минута натискът им се увенча с успех.

Саня центрира и непокритият Гризмат изравни резултата с глава.

Още неопомнили се от попадението, ирландците инкасираха и второ – след три минути отново Гризман ги изведе напред в резултата, след като получи топката от Жиру.

Пет минути по-късно Гризман отново се превърна в главно действащо лице, като успя да изкара червен картон на Шейн Дъфи. Жиру изведе Антоан сам срещу вратаря, но Дъфи го застигна и при опита си за шпагат го събори. Така везните се наклониха много силно в полза на „петлите” и въпреки опитите на ирландците да направят нещо до края, до изненада не се стигна. Междувременно, Франция можеше да запише и по-убедителна победа, но отново Гризман и Андре-Пиер Жиняк, който влезе като резерва, изпуснаха нови положения.

Така на четвъртфинала домакинът ще се изправи срещу победителя от мача в Ница между отборите на Англия и Исландия. Феновете на „детелините” очароваха домакините със спортсменското си поведение и определено ще липсва колоритната атмосфера, която създаваха по трибуните и извън стадионите.

Германия прегази Словакия с 3:0

Световният шампион Германия загатна за истинските си възможности и победи без особени затруднения Словакия с 3:0.

Жером Боатенг в 8-та, Марио Гомес в 43-та и Юлиан Дракслер в 63-та оформиха крайния резултат. На четвъртфинала германците ще имат далеч по-сериозен съперник, тъй като очакват победителя от двойката Италия – Испания. Вече в четвърти мач възпитаниците на Йоаким Льов не допускат попадение във вратата си, а победата срещу Словакия можеше да е и далеч по-убедителна, ако бяха по-концентрирани пред гола, а и Месут Йозил се отличи с пропуск от бялата точка, малко след първото попадение.

Словаците имаха самочувствие, защото преди първенството бяха победили в контрола днешния си съперник и то на негов терен с 3:1, в групата победиха състава на Русия, а завършиха наравно с Англия, така че германците подходиха сериозно и мобилизирано към двубоя. Треьорското решение на Льов да заложи на Дракслер за сметка на Марио Гьотце се оказа сполучливо, Марио Гомес се подвизаваше на върха в нападението, а Жером Боатенг получи възможност за изява след контузията.

Капианът Себастиан Швайнщайгер обаче остана на пейката.

Германците овладяха инициативата още отначало и в 7-та минута Матуш Козачик трябваше да избива в корнер засечената с глава от Сами Кедира топка. След изпълнението му топката попадна у Боатенг, който с мощен шут я изпрати в мрежата и така отбеляза първия си гол с националната фланелка. Германците продължиха с натиска и в 13-та минута получиха възможност да изпълнят дузпа след нарушение на Шкъртел срещу Марио Гомес. Вратарят усети намерението на Йозил и успя да спаси. Постановката на мача обаче не се промени – германците продължаваха да натискат и Тони Кроос и Йозил изпуснаха нови положения.

На отсрещната врата Мануел Нойер скучаеше и чак в 20-та минута пипна за първи път топката.

В 24-та минута Йозил отново пропусна, а след това Кедира, Мюлер и Дракслер пробваха удари, но неочни. В 37-та минута спокойствието на Нойер бе нарушено и трябваше да спринтира извън наказателното поле, за да изчисти слабо върната към него топка. След още четири минути германският вратар се намеси и в рамките на вратата, когато Петер Пекарик центрира към Юрай Куцка, който насочи топката коварно под гредата. Само след две минути германците нанесоха решаващ удар.

Дракслер задмина Куцка, подаде на Гомес, който насочи топката във вратата за 2:0.

През второто полувреме словаците погледнаха по-смело напред. В 49-та минута Куцка отправи силен удар, но Нойер внимаваше, словаците опитаха още няколко слизания към вратата на именития си сперник, изпълниха и два преки свободни удара. В 60-та минута германците превключиха на по-висока скорост и голът не закъсня. Три минути по-късно Дракслер засече центрирана топка и оформи крайното 3:0.

Ян Дюрица опита да отбележи почетно попадение с изстрел от пряк свободен удар, но не уцели вратата. Льов смени Боатенг и Дракслер, а в игра влезе Лукаш Подолски. Мачът се доиграваше, защото словаците заиграха предпазливо в стремеж да не допуснат повече голове, но все пак Кроос можеше да ги огорчи. Играчите в синьо могат да са доволни от дебюта си на европейски финали, защото завоюваха цели 4 точки в групата, а това е голям успех за тях.

Белгия унижи Унгария с 4:0

Белгия се класира за четвъртфиналите след убедителен успех над славния някога отбор на Унгария с 4:0.

Тоби Алдервейрелд откри в 10-та минута, Миши Батшуай в 78-та добави за 2:0, две минути по-късно Еден Азар направи 3:0, а крайния резултат оформи ФерейраКараско в добавеното време. Победата можше да е и още по-убедителна, а унгарците разочароваха след добрите игри в групата.

Още в началото белгийците натиснаха. В 4-та минута Кевин де Бройне стреля над вратата на Габор Кирай. Малко след това Ромелу Лукаку елиминира двама бранители и среля в наказателното поле, но вратарят спаси. Де Бройне пробва удар от границата на наказателното поле, но безуспешно.

Все пак, в 10-та минута унгарците се пропукаха.

Де Бройне центрира от пряк свободен удар и Алдервейрелд отбеляза с глава. Белгийците получиха крила и правеха, каквото си поискат на терена. В 15-та минута отново де Бройне пропусна, след като бе изведен в наказателното поле, но вратарят спаси. В 20-та Алдервейрелд опита далечен удар. В 23-та минута и унгарците се добраха до възможност – Балаш Джуджак се освободи пред наказателното поле и стреля но Тибо Куртоа спаси с плонж. В 30-та минута де Бройне получи от Лукаку и стреля с глава, но Кирай спаси. Малко след това Раджа Наинголан и Лукаку си взаимодействаха и нападателят получи в наказателното поле, но не можа да стреля. В 35-та де Бройне уцели гредата от пряк свободен удар, а малко след това и Наинголан пропусна. В последните минути на полувремето и унгарците показаха зъби и опитаха два удара към Куртоа. В 39-та Ловренчич стреля, но покрай вратата, а в 41-та Джуджак отправи лек, но опасен удар от границата на наказателното поле. В следващата минута Дрис Мартенс пропусна да удвои резултата, след като бе изведен сам срещу Кирай, но стреля в него.

Второто полувреме започна с възможност пред Еден Азар. Унгарците се бяха изнесли малко по-напред и в 50-та минута Адам Салай опита удар отдясно, но над вратата.

В следващата атака на белгийците де Бройне шутира, но топката мина покрай вратата.

В 54-та унгарците пропуснаха най-доброто си положение.

Салай засече центриране в наказателното поле, но ударът му с глава бе париран в последния момент от Вертонген. В 61-та Наинголан стреля покрай вратата, в 65-та Адам Пинтер изпробва късмета си от разстояние, но Алдервейрелд бе на пътя на топката, която се отклони от него и затрудни Куртоа.

В 68-та Роланд Юхаш стреля опасно, но топката облиза гредата. В 78-та Еден Азар напредна по левия фланг и подаде към Миши Батшуай, който засече топката в празната врата за 2:0. След две минути чудесна контраатака на „червените дяволи” се увенча с успех – Азар получи топката пред наказателното поле, освободи се от защитник и шутът му прониза Кирай за 3:0.

В края унгарците изпуснаха възможността за почетен гол чрез Салай, но Белгия не бе казала последната си дума и в добавеното време чрез бърза контраатака Яник Ферейра Караско оформи крайния резултат 4:0.

Белгийците ще срещнат бойкия отбор на Уелс на четвъртфиналите.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …