Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Европейският съюз иска Великобритания възможно най-бързо да започне процедурата по напускането си

Европейският съюз иска Великобритания възможно най-бързо да започне процедурата по напускането си

Още във вторник (28 юни) Великобритания трябва да започне с първите стъпки за излизането от Европейския съюз. Това заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Според него едно евентуално забавя може да доведе до несигурност и застрашаване на пазара на труда.

Шулц не е единственият представител на ЕС, който смята че Великобритания трябва да започне процедурата по отделяне от съюза, тъй като отлагането във времето само ще навреди на останалите 27 страни в Алианса.

Никакви нови отношения от каквото и да било естество между Великобритания и ЕС няма да може да се утвърдят докато споразумението за излизане на Великобритания не бъде завършено“ е мнението на евродепутатите.

Припомняме, че в петък 24 юни излязоха резултатите от референдума за напускане на Великобритания от Европейския съюз, които доведоха и подаването на оставка на премиера Дейвид Камерън. Тя ще е в сила от октомври, когато ще се проведе конгрес на Консервативната партия. По този начин Камерън оставя уточнения по излизането на страната от ЕС на своя заместник.

На вчерашната среща в Берлин, взеха участие външните министри на страните основателки на Съюза – Белгия, Франция, Германия, Люксембург, Италия и Холандия. След обсъждане на въпроса за напускането на Великобритания, те стигнаха до заключението, че процедурите за това трябва да започнат да се извършват в най-кратки срокове. Министрите бяха единодушни в това си решение. В член 50 от Лисабонския договор се казва, че страната която напуска Европейския съюз (в случая Обединеното кралство) трябва на първо място да уведоми Съвета на Европа.

Брекзит
Източник: Flicker / Jeff Djevdet

След уведомлението между двете страни в договорка (конкретно в тази ситуация Великобритания и Европейския съюз) в рамките на две години трябва да уточнят условията по напускането. Като отговор на подканата от страна на страните основателки, британския външен министър Филип Хамънд заяви пред медиите, че решението за влизане в сила на гореспоменатия член от Лисабонския договор зависи не от някой друг, а от Великобритания.  Привържениците на идеята за напускане от Съюза смятат, че не е необходимо да се бърза при вкарването в сила на член 50.

Във вторник започва двудневната извънредна среща на върха, в които държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъждат резултата от Брекзит.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …