Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Финландия: И ние не искаме да сме част от Евросъюза

Финландия: И ние не искаме да сме част от Евросъюза

След Великобритания и Финландия се обяви срещу членството си в Европейския съюз

Финландия не се стърпя. В страната започна активно събиране на подписи. Основната причина е, че финландският народ иска да се организира референдум за напускане на Европейския съюз.  Финландска радио-телевизионна компания „Юлейсрадио“ оповести, че петицията вече е започнала да дава резултат – около десет хиляди души са сложили подпис под нея.

Кой стои зад идеята

Главен инициатор на петицията е Себастиан Тюнкюнен. Той е и ръководител на младежката организация на партия „Финландците“. Самата тя е част от управляващата коалиция. Повечето наблюдатели я определят като антиевропейска

Непосредствено след като целият свят разбра за окончателното британското решение да напусне ЕС – финландската петиция, аналогично отнасяща се до същото искане бе подписана от 3 500 души.

Знаме Финладия
Източник: Pixabay

Самият Тюнкюнен коментира, че необходимостта от подобен референдум е абсолютно наложителна и в родната му държава. Причината, която той изтъкна е, че това е единственият начин Финландия да стане свободна. Инициаторът на петицията гласно заяви, че ЕС само не прави нищо друго, освен да предизвиква хаос в Европа. Предложението на Тюнкюнен е референдумът да бъде свикан в края на идната 2017 година – декември месец.

Това не е първият подобен опит, организиран на финландска земя. Преди няколко години и по-конкретно през 2013, аналогична петиция подписаха 30 000 души и съответно желанието им не бе зачетено. Обстоятелствата се стекоха така, защото минимумът от подписи, които финландците трябваше да покрият бе 50 000.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …