Валутни курсове за 13.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Турция: Ердоган разби мечтата за влизане в ЕС

Турция: Ердоган разби мечтата за влизане в ЕС

Желанието на Турската държава да стане част от голямото Европейското семейство ескалира през последните години. 2020 щеше да бъде годината, в която Турция можеше да стане член на Европейския съюз, но изведнъж плановете се объркаха.

Това стана ясно след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобри и подписа нов драконовски закон, който показа на всички, че на практика страната му не е способна да функционира рационално като западна.

Турция стремглаво се впусна в покриването на Европейските стандарти, но Ердоган демонстративно успя да срине дългогодишните мъчения.

Турция не успя „да се внедри“ в европейската обстановка

Реджеп ЕрдоганЕвропейските правила започват да функционират през далечната 1993 година.  Известни като критериите от Копенхаген, правилата не позволяват на кандидатстващите държави да прилагат различни една от друга управленчески системи. С други думи – задължават страните да се придържат към една демократична система на управление и да поддържат други основни принципи като върховенството на закона, човешките права, свободата на словото и защитата на малцинствата. Турската държава така и не съумя да покрие тези основни стандартни изисквания.

Новите мерки на Ердоган

ЕС и по-конкретно членството на Турската държава се превърна в нещо повече от блян. Дали турското население „би простило“ подобни действия?

Очаква се нововъведенията да ощетят откъм съдържание парламентарната опозиция на управляващата неоислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган. Освен това те ще позволяват политически вдъхновени наказателни преследвания на антиправителствено настроените членове на парламента.

Основната идеология на правилата е свързана с прокюрдската Народна демократична партия (НДП hdp). Въпреки че са засегната и други опозиционни партии, самият Ердоган си позволи да обвини в участие в терористични набези НДП.

Краят на едно начало

Освен че погуби и минималните шансове на Турската държава да влезе в ЕС, Ердоган си позволи да се отнесе дръзко и да нарече съюзът „Християнски клуб“. Само по себе си това изказване допринесе още повече за изхвърлянето на Турция в аут пространството. А дали не е умишлено това действие?

Критиците смятат, че това е един вид слагане края на светската турска демокрация. Освен това е ново начало на един до болка познат конфликт между турци и кюрди.

Целенасочено или не – дали Ердоган знае какво прави?

Ердоган уцели момента и действа точно когато отношенията между турските сили за сигурност и бунтовниците, принадлежащи към обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и нейните радикални разклонения, са повече от обтегнати. Вторник бе деня, в който след редица атаки загинаха 11 души, а много други бяха ранени, когато центъра на Истанбул се превърна в сцена от американски филм – кола-бомба се взриви. На следващия ден, в провинция Мадрин имаше пореден атентат, за който основните заподозрени са поддръжниците на ПКК.

Основните причини, на които Ердоган залага в битката срещу тероризма са включени в новия закон. Освен това президентът иска да промени турската конституция и да поеме едно ново и радикално управление. В случай, че две трети от парламентарно гласувалите са съгласни с него – той ще може да осъществи своите заветни цели.

Нещата между Народната демократична партия и Кюрдската работническа партия не вървят

Знамена Турсия и ЕСОтношенията между НДП и ПКК особено добри, тъй като НДП отрича да има каквито и да било връзки с ПКК.  която отрича всякакви връзки с Народна демократична партия е третата по големина в турския парламент, а нейни поддръжници са 59 депутати.

За всички бе изненадваща победата на партията през миналогодишните избори, а това на свой ред доведе до ескалиране на ситуацията – конфликтът между Ердоган и ПКК стана още по-жесток.

Изглежда, че членовете на НДП не са едни от най-мирните граждани, тъй като те многократно се сблъскват с органите на реда. Дори някой от основните поддръжници на партията са били вкарвани в затвора. До там ги е докарала тяхната словестна подкрепа относно правата на кюрдите. В момента тече разследване на цели 101 депутати и то не само от НДП, а и Републиканската народна партия (РНП). Поради зачестилите разследвания и опасност от затвор, депутатският имунитет бе вдигнат.

Обвинения бяха отправени и към съпредседателите на НДП Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг. Двамата мъже са обвинени в подкрепа на тероризма, но въпреки това те заявиха, че ще останат в парламентарната борба възможно най много.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …