Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Турция: България изостава по въпроса с бежанците

Турция: България изостава по въпроса с бежанците

Тази година ЕС и Турция официално сключиха сделка за бежанската криза, която официално влезе в сила на 20 март. Става дума за 3 млрд. евро, които Европейският съюз договори с Турция в замяна на връщането на нелегални мигранти.

Според доклад на Европейската комисия, наред с 11 други страни България не е допринесла с абсолютно нищо междуконтиненталната сделка.

ЕС - ТурцияСред държавите, които все още не са внесли плащания във фонда за хуманитарна помощ за бежанците в Турция са Австрия, Полша, Литва, Словения, Хърватия, Румъния, България, Гърция, Малта и Испания.

Народното събрание одобри на 30 март тази година да бъдат отпуснати 11,5 милиона лева. Условията бяха това да е българският принос към първоначално договорените 3 млрд. евро.

Сделката гласи, че всички нелегални мигранти, идващи от Турция пристигащи на гръцките острови и от Турция въобще на територията на ЕС, ще бъдат върнати обратно. За всеки мигрант, върнат обратно към Турция, в замяна страните от ЕС приеха да поемат по един бежанец от Сирия.

Скоро след като Турция се споразумя с лидерите от ЕС относно бежанската вълна и малко след като официално влезе в сила сделката, относно напредъка по сделката от ЕК отвърнаха с огромно недоверие.

Въпреки че от ЕК твърдят, че от както сделката е факт, прекарването и преминаване на бежанците се осъществява все по-трудно, споразумението претърпява неуспех.

Три седмици преди сделката да се осъществи над 26 000 мигранти са пристигнали на островите. Постепенно броят им е спаднал на 5800 след 4 април, когато сделката беше факт. Само 325 души са били върнати.

В ролята на граничен персонал в рамките на сключената сделка, още 1500 души бяха поискани от Граничната агенция на ЕС Фронтекс. Едва половината от поисканата бройка е получен, като още 300 преводачи не достигат на ЕС.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …