Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Австрия: Македонско-гръцката граница е окончателно затворена

Австрия: Македонско-гръцката граница е окончателно затворена

В интервю за агенция МИА, австрийският президент изтъкна мнение, че Балканският миграционен маршрут и Македонско-гръцката граница трябва да останат затворени. Една от основните причини, на които той наблегна е, че хора, които в момента се намират в лагера в Идомени искат да продължат по пътя си към Западна и Северна Европа, са изключително много.

Фишер сподели още, че австрийската позиция е ясна – та е  същата като тази на Хърватия, Словения, Сърбия и другите страни по маршрута. Става дума за пътят от Турция през Гърция към Германия, по който минаха стотици хиляди души, е недопутимо.

През този път, за период от само 4 месеца през 2015 година, минаха цели 800 000 души. Това е наистина недопустимо, защото не може да бъде осъществен никакъв контрол.

За МИА, Фишер каза, че „ако в Германия се стигне до решение за ограничаване влизането на нейна територия, това ще доведе до истинска трагедия. Всички ние искаме да предотвратим тази катастрофа с едно общо решение. Ситуацията в Хърватия, Словения и останалите държави се нормализира, именно благодарение на това решение.

В основана на призива за т.н. европейско решение, към което Фишер подтиква стои въпросът, който му бе зададен за лагера Идомени (Сехово), недалеч от македонската граница.

Хайнц ФишерАвстрийският президент изтъкна още, че „по въпроса с гръцкият проблем, който достига до гръцко-македонската граница, е наистина трагичен, но всички сме наясно. Това може да се реши единствено с европейски действия. Знаете за приетите мерки. Трябва веднъж завинаги да престанем на приемаме и да пускаме който, където пожелае и да действаме, като не пренебрегваме хуманитарната страна на проблема“.

МИА съобщава , че общият брой  на хората, намиращи се в Гърция е 50 000, около 10 000 души все още се намират на границата.

На базата на споразумението ЕС-Турция Балканският маршрут беше затворен, като самото споразумение гласи, че Анкара ще се съгласи да приюти всички нелегални мигранти, намиращи се в момента в Гърция.

На 14 март и 10 април, от Гърция на два пъти имаше организирано нахлуване на няколко хиляди мигранти от лагера в Идомени /Сехово/. И двата случая мигрантите бяха инструктирани от така наречените неправителствени организации, а гръцката полиция не се намесваше при щурма на македонската граница.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …