Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Френски тийнейджъри разказват за срещата си със Салах Абдеслам

Френски тийнейджъри разказват за срещата си със Салах Абдеслам

Салах Абдеслам, единственият жив от организаторите на терористичната атака в Париж, часове след нападението е прекарал времето си с френски тийнейджъри.

Абдеслам е ключова фигура в терористичната група, чиято роля е била  да организира нападенията и да транспортира извършителите до набелязаните места. На 13 ноември оставя пред Стад дьо Франс тримата нападатели, които трябвало да се взривят на стадиона, след което изоставя автомобила си и се насочва към другия край на града.

Салах Абдесалам
Източник: Wikipedia

За случилото се след това разказват тийнейджъри пред списание „Нувел обсерватьор“.  Около 1:30 през нощта децата били на стълбищната площ от жилищна сграда, когато сякаш от нищото се появил Салах или Абдел както се представил пред тях.  „Хапвахме си Макдо с двама приятели, когато той се появи. Имаше вид на нормален тип, който няма какво да прави. Започнахме да говорим и той поостана с нас. Беше готин тип„, разказва едно от момчетата. Без дори да подозират кой всъщност е, оставили Абдеслам с тях на по сандвич и трева. Според гимназистите ръководителя на терористичните атаки носел голямо яке, което е било издуто. Вероятно, когато е отишъл в сградата той все още не се е бил отървал от пояса с експлозиви, който беше намерен 10 дни след атентатите. От разговорът с терориста момчетата разбрали неговата възраст – 26 години – както и че има белгийски акцент. Абдеслам им разказал за своите бъдещи планове, да се ожени след няколко месеца, по време на разговор за бъдещето. Като причина за неговото неочаквано появяване, той казал че има колата му се е развалила и че неговите братовчеди ще го приберат чак сутринта. Това и става на сутринта, Абдеслам е изтеглен в Белгия от своите приятели  Хамза Ату и Мохамед Амри, който беше сред водещите имена при нападенията в Брюксел.

Когато потокът на информация за случващото се в Париж достигнал до младежите, един от тях показал кадри от атентатите на останалите във входа, в това число и на главния виновник. Той ги погледнал равнодушно и само казал, че е тъжно. Според едно от момчетата, Салах Абдеслав си е давал сметка какво се случва или поне е изглеждал така.

Почти две седмици по-късно юношите виждат „готиния тип“ по телевизията в истинския му образ – издирван терорист. Те подали сигнал в полицията, но Абдеслам отдавна не е бил вече във Франция, а в Белгия където е заловен на 18 март и по-късно върнат в Париж, където да бъде съден за убийства по терористични подбуди.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …