Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / България: Не искаме в Черно море да има регионална флотилия

България: Не искаме в Черно море да има регионална флотилия

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България не е съгласна с общата инициатива на Румъния и Турция не е приемливо за страната, каза премиерът Борисов

Предложението за обща военна флотилия, разположена в Черно море не е приемливо за България.

Държавата не желае и няма да участва във формирането на регионална военна флотилия в Черно море. Основната причина е пряко свързана с Русия и нейната евентуална реакция след това изпълнение.

Триото Турция, Румъния и България изглежда няма да го бъде, тъй като нито Бойко Борисов, нито Росен Плевнелиев са съгласни с това предложение. Те нададоха гласност и заявиха, че подобно развитие на нещата не е приемливо за България, тъй като това ще доведе до противопоставяне срещу руското военно присъствие в Черноморския регион.

Борисов подчерта, че „Да изпратим корабите – военни, а не гранични, като флотилия срещу руските кораби вече минава границата на това, което мога да допусна“.

Как Борисов си представя Черно море

Винаги съм казвал, че искам да виждам в Черно море платноходи, яхти, големи кораби с туристи, а не да се превръща в арена на военни действия„, заяви премиерът.

Борисов коментира още: „България доказа своята лоялност към ЕС и към НАТО. В замяна на това 2500 американски войници могат да заповядат е Ново село. Успяхме да създадем и модернизираме авиобаза Безмер, като го превърнахме в най-модерното военно летище. Непрекъснато се провеждат различни учения, тренировки и подготовки. От това на къде повече да бъдем НАТО-влии“.

Морската отбрана няма да я бъде

От изявление стана ясно, че предложение за съвместни военноморски действия от страна на Турция и Румъния наистина е имало. Българската държава не е съгласна с тях, тъй като те не влизат в ясно ограничените рамки на НАТО. При положение, че инициативата бъде преразгледана под зорките НАТО-вски правила, България може и да размисли. 

НАТО флота
Източник: Wikimedia

Росен Плевнелиев потвърди, че румънските му колеги наистина са повдигнали въпроса за общо военно сътрудничество. България не отреагира положително, тъй като форматът на предложението е в разрив с правилата, наложени от НАТО. „Тази инициатива по никакъв начин няма да се различава от всичко друго, което ние правим в НАТО – става въпрос за учения, става въпрос за координация, става въпрос за действия на ротационен принцип„, добави президентът.

Въпреки това Плевнелиев не пропусна да каже: „В тази инициатива няма нищо ново – работим по начина, по който до момента работим в рамките на НАТО„.

Министърът на отбраната Николай Ненчев отрече да е поемал каквито и да е ангажименти относно този въпрос. Той заяви ясно, че е бил на среща с румънския си колега. На нея той представи инициативна на двете държави – Турция и Румъния. Ненчев призна, че е изразил ясното си несъгласие по въпроса за общата флотилия.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …