Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Срещата в Гърция дава отговор за „Южен поток”?

Срещата в Гърция дава отговор за „Южен поток”?

Руският президент Владимир Путин изглежда има намерение да съживи проекта „Южен поток”, е мнение, което се налага преди посещението му в Гърция. Кулминация на визитата е участието на Путин в тържествата по случай 1000 години руско присъствие в Атон на Света гора.

Ще бъде проведен разговор с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и с премиера Алексис Ципрас.

Ще се обсъдят „ключови въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, включително реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката и транспорта”, както гласи завоалирано официалното съобщение. Дали пък срещата няма да има сензационни резултати?

Южен потокГазопроводът „Посейдон” с капацитет 16 млрд. куб. м. е една от предполагаемите теми на разговорите. През февруари газовият гигант „Газпром” договори с гръцките и италианските си партньори условията за неговото изграждане.

Трасето на газопровода предвижда да започне от Североизточна Гърция в посока югозапад, да премине през Йонийско море и да достигне Южна Италия, но засега се мисли по въпроса как тръбата да бъде захранена с газ от руския град Анапа. След посещението на руския президент очакванията са, че ще се изясни съдбата на този нов проект за доставка на руски газ на територията на страни от Европейския съюз. Възможен вариант е възраждане на „Южен поток”, защото минаването на тръбата през Черно море е неизбежно. Друг неизвестен пункт в плана е откъде ще мине тръбата – през България или през Румъния, за да достигне до Гърция. Това може да стане и през Турция, но възраждането на „Турски поток” е нереално с оглед влошените отношения между Русия и Турция след свалянето на руския бомбардировач в Сирия. Отношенията и с ЕС не са добри, но енергийното сътрудничество не е спирало.

Проектната дейност и част от инфраструктурата за „Южен поток” са в напреднала фаза, а не е маловажен аргумент и този, че съществуващият газопровод от Западен Сибир до Анапа трябва да заработи.

Положението е деликатно, понеже Путин трябва да загърби гордостта си – през 2014 г. заради обтегнатите отношения с ЕС той се ангажира пред турския президент Ердоган с „Турски поток”. Това се отчита като стратегическа грешка, понеже Москва загуби време и пари, но днес спорните въпроси с ЕС могат да се решат на масата на преговорите, а това беше основната пречка пред реализацията на „Южен поток” и преминаването му през България – несъгласуване със законодателството на ЕС.

Владимир ПутинАко прагметизмът надделее, Путин може да обяви в Атина началото на проекта на газопровод, който ще следва трасето на „Южен поток”, от българското крайбрежие ще се разклонява на юг към Гърция и Италия, но и на северозапад към Унгария и Австрия. За запазване на достойнство проектът ще носи друго име.

Една от причините за реализацията на този проект е продължаващата неяснота около изпълнението на „Посейдон”. Ако Москва иска да го реализира, Атина е подходящото място да обяви това. Плюс на този проект за Гърция ще са новите работни места и транзитни доходи.

Алексис Ципрас бе на церемонията за началото на строежа на Трансадриатическия газопровод, по който до 2020 г. се предвижда да потече азерски газ през Турция, заобикаляйки Русия, а през Гърция ще достига до Италия. Русия трябва да навакса изоставането и това е втора причина Путин да действа в посока „Южен поток”.

Не е ясна и съдбата на „Северен поток-2” след краха на „Турски поток”, тъй като от Брюксел не са склонни да допуснат нов руски тръбопровод в Балтийския регион, но могат да сторят това за югоизточните страни, като тръбата мине през Черно море. Не по-малко важен е и проблемът с транзита на газ през Украйна. Ако Путин иска да спре доставките през тази страна, трябва да е готов с алтернативно трасе, защото договорът с Киев приключва
през 2019 г.

Има всички индикации срещата в Гърция да донесе сензационата, но и очаквана новина за възраждане на „Южен поток”.

Виж също

Източник: Wikimedia.org/ Прес служба на президента на Руската Федерация

Ще си стиснат ли ръцете Русия и САЩ за съвместна дейност в Сирия?

Джон Кери, държавен секретар на САЩ, е на двудневна визита в Москва, където заедно с …