Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Гръцката църква – съюзник на Русия за създаване на православна империя

Гръцката църква – съюзник на Русия за създаване на православна империя

Президентът на Русия Владимир Путин има стратегия за създаване на православна империя, а съюзник в това му начинание се оказва гръцката църква.

Ватиканът пък е таен партньор в съзаклятието, виждат връзка анализаторите между предстоящото посещение на руския президент в Гърция и сближаването между Русия и папата.

Репутацията на Путин е като един от най-влиятелните хора на света, но и човек, успял да обедини разпадналия се Съветски съюз, отбелязват и в гръцката преса.

Владимир ПутинКариерата на Владимир Путин започва от Санкт Петербург, където е роден, след това работи като съветник по международните въпроси и ръководител в КГБ, вече на московска територия, а през последните години е начело на една от най-могъщите държави в света.

В плана му за възраждане на руската слава ключова точка е затвърждаването на православието.

„Руската нация и обединената руска държава започнаха да се създават с идването на християнството”, е и неговото виждане по този въпрос.

Да възроди панславизма, е целта на президента, вижда в книгата си „В мозъка на Путин” известният френски интелектуалец от руски произход Мишел Елчанинов.

Съвместните действия между Русия и Ватикана започват с инициативата им срещу документа за равенството на половете. Напрежението между Рим и Москва, породено от възстановяването на католическите църкви в бившите съветски републики и най-вече Украйна, намаля след разговор между папата и Владимир Путин през ноември 2013 г., както и след срещата между папа Франциск с патриарх Кирил в Хавана в началото на тази година. Тази среща е историческа с това, че е първата от времето на Великата схизма през 1054 г.

Патриарх КирилЗаличаването на раните от войната в Украйна и нормализирането на отношенията с международната общност са резултати от сближаването на Русия и Ватикана.

Патриархът поддържа националистическа реторика на антизападната пропаганда на Путин и насърчава понятието „Руски свят”, докато самият президент е възродил Света Русия, е мнението на анализаторите.

След края на Студената война Ватиканът не крие желанието си за диалог с Москва. Констанс Колона-Сезари, един от специалистите по въпросите на Ватикана, казва: „Това е империя в процес на изграждане, на която трябва да бъде подадена ръка”.

А дилемата не е проста – 100 милиона православни в Русия или 6 милиона католици в Украйна

Ватиканът, изглежда, е направил избора си, защото не осъди действията на Русия в Украйна, а не защити и сродните с Рим гръко-католици. Другата доктрина на Светия престол е свързана с морала и политиката. Русия и Ватикана бързо установиха отношения след падането на Берлинската стена, а и двете страни нямаха нищо против това. Още папа Йоан-Павел II направи стъпки на сближаване, а линията му бе продължена от Бенедикт XVI и от Франциск.

Виж също

Източник: Wikimedia.org/ Прес служба на президента на Руската Федерация

Ще си стиснат ли ръцете Русия и САЩ за съвместна дейност в Сирия?

Джон Кери, държавен секретар на САЩ, е на двудневна визита в Москва, където заедно с …