Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Споразумението с Турция не допринася за разрешаване на пропуските в политиката на ЕС, а измества проблема извън блока

Споразумението с Турция не допринася за разрешаване на пропуските в политиката на ЕС, а измества проблема извън блока

Лекари без границиВ знак на протест от сделката между Европейския съюз и Турция за ограничаване на потока от мигранти към Европа хуманитарната организация „Лекари без граници” заяви, че повече няма да разчита на финансиране от Брюксел.

Споразумението предвиждаше Анкара да приема обратно от гръцките острови нелегалните мигранти, а в замяна да получи финансова помощ и ускоряване на преговорите за приемане в ЕС.

Това бе решението за ограничаване на вълната от желаещи по-добър живот на Стария континент, които през миналата година надхвърлиха 1 млн.
Генералният секретар по международната дейност на „Лекари без граници” Жером Оберрайт се възмути, че споразумението противоречи на основни принципи за оказване на помощ на изпаднали в нужда хора. Организацията ще загуби 37 млн. евро от страните на евросъюза, защото финансирането й на 92% е от частни дарения, и още 19 млн. от европейските институции.

Първоначално загубите ще бъдат компенсирани от фонда за извънредни случаи

Оберрайт коментира, че отношението на Европа към бежанците е срамно и са нужни истински действия за решаването на проблема, а споразумението с Турция не помага с нищо за това, просто го измества извън съюза, но пропуските в политиката на ЕС остават.

Може да бъде предизвикан ефектът на доминото и други страни също да заобиколят поетите ангажименти

Споразумението с Турция би трябвало да показва, че грижата за хората, напуснали родните си места по неволя, е кауза, а не бреме. В момента се водят паралелни преговори с още 16 страни като Еритрея, Сомалия, Судан и Афганистан, източник на най-големите потоци от мигранти, за постигане на подобни договоренсти, което е притеснително, защото значителни маси от хора могат да се окажат в зони на преследване и насилие. Кения затвори най-големия бежански лагер в света, като посочи за мотив споразумението с Турция, а това безпокои сериозно „Лекари без граници”, защото 300 хил. души ще се върнат в Сомалия, където се водят военни действия и утрешният ден е несигурен.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …