Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Сингапур, Кувейт и Катар живеят под най-яркото нощно небе

Сингапур, Кувейт и Катар живеят под най-яркото нощно небе

Ново научно изследване показва, че 80% от световното население живее под светлинно замърсено небе.

Наземните изследвания и сателитните данни се използват от учените, за да създадат атлас на най-ярките точки на Земята, осветени от изкуствено осветление.

Тези карти показват, че небето над Сингапур, Кувейт и Катар е най-ярко осветено

Хората в Чад, Централноафриканската република и Мадагаскар живеят най-близо до природата в това отношение и не са засегнати от прекомерна осветеност.

Изкуственото осветление в околната среда идва от различни източници. Уличните лампи са важен фактор, но освен тях има осветление от прозорците на домовете, бизнессградите, фаровете на автомобилите и рекламните билбордове, обобщава д-р Кристофър Киба от Германския изследователски център за геонауки в Потсдам.

Данните от атласа показват, че 83% от населението на света и 99% от хората в Европа и САЩ живеят под 10% по-ярко небе, отколкото е осветеността на естественото звездно небе.

Д-р Киба продължава с данните и споделя, че 14% от населението не разчита на нощното си зрение, защото нощите са толкова ярки, че хората използват цветните си рецептори, когато гледат към небето, а в Сингапур населението е подложено на екстремно ярко изкуствено нощно осветление. Този проблем засяга и много други области от света.

Нощен Сингапур20% от европейците и 37% от американците не използват нощното си зрение, а това е един голям процент, обобщава ученият.

Учените коментират, че нощите, които не са достатъчно тъмни, се отразяват на животните, които по принцип са активни нощем, а влиянието върху хората води до нарушения в съня и физически заболявания.

Според д-р Киба технологиите трябва да се подобрят, защото голяма част от нощното осветление не е с добър дизайн, а лампите осветяват области, където не е нужно осветление. Получава се съществена разлика между една добре осветена улица, по която хората могат без затруднение да се придвижват и една прекомерно осветена, която вече дразни и повече пречи, околкото помага с осветеността си.

Учените предлагат лампите да бъдат оборудвани с щит и да намаляват осветеността си, когато не е нужно да светят. Това от една страна ще помогне в намаляване на светлинното замърсяване, а от друга ще намали потреблението на електроенергия, което е важен проблем в последно време.

Светлинното замърсяване пречи и на любителите астрономи

Любопитен факт е, че 1/3 от световното население не може да види Млечния път в нощното небе заради светлинно замърсяване на небето.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …