Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / На Серина й остана да се бори само с времето и историята

На Серина й остана да се бори само с времето и историята

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

Серина Уилямс победи Анжелик Кербер със 7–5, 6–3 на финала на Уимбълдън и по този начин изравни рекорда на Щефи Граф от 22 титли от Големия шлем и само времето ще покаже на какво число ще приключи кариерата й.

След като в предишните два турнира от славното каре за годината американката не успяваше да се добере до титлата, най-накрая и тази преграда падна. Серина водеше с 5–2 в преките двубои на германката, но точно тя я препъна в посленото препятствие на Australian Open, което я накара да подходи крайно мобилизирано към финала на Уимбълдън.

Уилямс показа сигурен тенис и здрава психика, което й позволи този път да преодолее вълнението пред рекорда, а от своя страна Кербер не успя в опита си да се превърне в едва осмата състезателка, успяла да победи сестрите Уилямс в рамките на един турнир от Шлема, след като на полуфинала успя да се справи с по-голямата, Винъс.

Серина стартира безкомпромисно, с бърз гейм, твърдо решена този път да не изпуска нещата от контрол. Още в първото подаване на Кербер тя успя да стигне до точка за пробив, която германката спаси, но после се наложи още малко да се бори за гейма си и в крайна сметка успя да изравни резултата за 1–1.

Уилямс играеше агресивно, при всяка възможност навлизаше към мрежата и успяваше да покаже и техника с ефектни стоп-волета. Светкавичният й сервис работеше на високо равнище и не позволяваше на противничката си да мисли за нещо повече, когато подаваше.

Кербер компенсираше с интелигентна игра и сравително лесно успяваше да запазва баланса в резултата, който се движеше гейм за гейм. Така се стигна до 3–3.

В следващия гейм зрителите станаха свидетели на разиграване от 21 удара. Германката успя да докара нещата до дюс, но за повече не се отвори възможност, защото с пореден уинър и с още една успешна комбинация Серина успя да затвори подаването си за 4–3.

Сетът се развиваше равномерно до 6–5 за Уилямс, когато в най-подходящия момент тя достигна до две точки за пробив, пропусна първата, но реализира втората и по този начин си осигури да стартира комфортно втория сет на свое подаване.

За първия сет статистиката отчете 88% спечелени точки на първи сервис за по-малката от сестрите Уилямс и 14 непредизвикани грешки, които обаче с нищо не помогнаха на опонентката й.

Солидната игра на американката се пренесе и във втория сет и тя успяваше да спечели лесно подаванията си, възползвайки се от гръмотевичия си сервис, който изтласкваше Кербер много зад основната линия и я принуждаваше да изпада в глуха защита. Германката не искаше да се предаде и даваше всичко, на което е способна, но физическата сила на съперничката й надделяваше.

В седмия гейм на втория сет Анжелик дори успя да достигне и до точка за пробив – първата за мача, но Серина я ликвидира с ас и после бързо си взе гейма за 4–3. С приближаването на края на сета напрежението над Кербер се увеличаваше, а и Серина не отпускаше хватката. Така американката усети колебанието на съперничката и успя да я пробие за 5–3, след което пътят към титлата вече бе открит. Анжелик Кербер не успя да се добере и до точка в последното подаване и така мачът с рекордното постижение за Серина приключи и тя погледна в историята.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …