Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Самоунищожават ли се джихадистите ?

Самоунищожават ли се джихадистите ?

Когато повечето хора чуят думата „джихад“ обикновено косите им настръхват, а всъщност знае ли се реалното значение на термина? Основното значение се свежда до – „Боря се“, „Стремя се“.

И все пак се оказва, че и в тази организация „на устремените“ има и дезертьори. Едва на 27 години, вече бивш член на ислямистката групировка „Ислямска държава“ Абу Алмутхана разкрива, че всъщност джихадистите в Сирия се самоунищожават един друг чрез изтребване. Освен това те не остават длъжни на враговете си , а ги убиват. Достоен гражданин или истински хладнокръвен убиец – дезертьорът споделя, че е напуснал терористичната групировка, поради факта, че не можел да гледа зверското насилиe, извършава oще в нея. Това въобще не е всичко, тъй като ислямистите убивали наред – жени , деца и раздавали „правосъдие“.

ИДИЛ27-годишният сириец избягал от терористичната клетка, пресичайки границата с Турция, а присъединяването му към самата „Ислямска държава“ станало непосредствено след като цели 3 години се е борел срещу режима на Башар Асад. С влизането му в джихадистките редици, първите изисквания и заповеди не закъснели. Абу бил принуждаван да убива дори свои колеги-джихадисти, но признава, че най-трудно се е справял с унищожаването на кюрди и християни. Правилата била наистина строги – всеки, който дръзвал да наруши някое правило, автоматично бил изпращан на смъртния одър. Месечното възнаграждение, което сириецът получавал възлизало на 150 долара. Толкова ли струват хилядите човешки животи?

ISIS или вкусен шоколад ?

От другата страна на монетата – белгийска сладкарска компания взе решение да промени прозвището си, за да няма излишни недоразумения, тъй като то съвпада с групировката  ISIS („Ислямска държава“).

На английски език името на небезизвестната египетска богиня Изида изглежда, че не е от най-приветливите. Именно, защото абсолютно съвпада с абревиатурата на ISIS, от белгийската компания за производство на различни видове шоколад бяха принудени да променят наименованието си. Новото име на производителя е вече заменено с името на собственика на шоколадовата фирмата –  Игнас Либеерт и ще се нарича „Либеерт“.  Благодарение на старото название на шоколадосъздавницата, процентът на поръчките главоломно намалял, а от ръководството стигнали до заключението, че ISIS не е най-подходящото име за една подобна компания и наистина стряска и гони клиентите.

Виж също

Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към …