Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Терористът Салах Абдеслам не каза и дума в „Двореца на справедливостта“ в Париж

Терористът Салах Абдеслам не каза и дума в „Двореца на справедливостта“ в Париж

Салах Абдеслам, заподозрян за атаките в Париж, използва правото си да запази мълчание при първото си изслушване в съда.  Делото се води при затворени врати в „Двореца на справедливостта“ в центъра на Париж.

Абдеслам е заподозрян като ключова фигура, в планирането на атаките и превозването на терористите до местата, където са извършени масовите убийства. При координираните нападения, за които Ислямската държава пое вината, през ноември 2015, загинаха 130 души и още десетки бяха в неизвестност.

Салах АбдесаламВ настоящия момент, единствения жив терорист, участвал в атаките от миналата есен, е държан при максимална сигурност в затвор, в близост до Париж. От там до съдебната зала, той е транспортиран при затегнати мерки.

Той не иска да говори“, каза след изслушването адвокатът на Абдеслам, Франк Белтон. Той добави, че обвиняемия се чувства „обезпокоен“ от 24-часовото видео наблюдение в затворническата му килия. Арестантът имал чувството, че някой го „гледа“. Правният защитник добави: „Поради тази причина, той няма да съдейства според легалните процедури.“.

Адвокатът Жерард Чемла, представляващ семействата на загиналите, каза, че Абдеслам е морално задължен да помогне на правосъдните органи. „Ако този мъж има съвест, ще помогне на съда и ще предотврати, това което се случи, да се случи отново“, заяви защитникът на ищците преди започването на делото.

Една от особеностите на френската правосъдна система е, че съдиите са отговорни за разследването и разпитването на заподозрените по даден случай.

Салах Абдеслам е разследван по обвинения за убийства, пряко свързани с терористична дейност и за опит за убийство.  След месеци на укриване и бягство от властите, той бе заловен през март в Брюксел и предаден на Франция миналия месец.

Абдеслам е свързан с няколко от заподозрените за нападението в Брюксел. Въпреки това, белгийските органи на реда са обвинени в неуспех при свързването на Салах с брат му Брахим с главния ръководител на групировката Абделхамид Абаауд. Брахим Абдеслам се самовзриви  на 13 ноември, докато Абаауд бе убит няколко дни по-късно при полицейска акция във френската столица.

Белгийските органи, вече признаха за ключовите грешки, допускани с месеци при разследването на атаките в Париж и Брюксел. Така например, в столицата на Европа са знаели, че терористичната група в Париж е била преди това в Белгия, но все пак не са направили достатъчно, за предотвратят случването на трагедия и на тяхна територия, защото каквито и мерки да са вземали са оставали на крачка зад терористите.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …