Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Зика достигна до Африка

Зика достигна до Африка

Вирусът Зика, който е отговорен за избухналата пандемия в Бразилия е локализиран отвъд океана, в Африка за първи път, казаха от Световната здравна организация.

От СЗО също предупредиха, че щамът, който чука на врата на черния континент, е не откриван до сега и се разпространява бързо.

В момента циркулира в Кабо Верде, архипелаг разположен на северо-западното крайбрежие на втория по големина и население континент.

Симптомите при заразените със Зика се свеждат до неврологични нарушения, в това число и при бебетата. Те се раждат с по-малък от нормалното мозък. Регионалният директор на СЗО за Африка, доктор Моети каза: „Тази информация ще помогне на африканските страни да преоценят степента на риска и да се адаптират и увеличат нивата на подготовка за справяне със заразата.“. Тя добави, че в държавите в Африка ще трябва да увеличат осведомяването на бременните жени, във връзка с усложненията и вредата която може Зика да донесе на плода им, както и да окуражат хората да се предпазват от ухапване на комари и безразборни сексуални контакти.

Въпреки заразата, която тегне, доктор Моети не препоръчва на държавните глави да покачват стриктните забрани за пътуване, като акт на редуциране нивата на разпространение на вируса.

В Кабо Верде има повече от 7 000 предполагаеми случая на заразени със Зика. Като от тях за 180 бременни се предполага, че са инфектирани. От СЗО съобщиха, че има три новородени с мозъчни увреждания.

Докато не бяха пуснати редица изследвания, не се знаеше какъв точно вид Зика, се срещат в огнищата в Кабо Верде, от африкански или азиатски, който бе открит в Бразилия и други страни в Южна Америка. Тестовете показаха, че Зика е с азиатски щам – същия, който е виновен за раждането на деца с умствена изостаналост в Бразилия.

КомарВ най-голямата страна в Латинска Америка има около 1 300 потвърдени случаи на микроцефалия (причинена от Зика) и още хиляди, които са под карантина, в очакване на новите изследвания.

Според британски учени, вирусът Зика е съществувал, но не в толкова големи количества, в Африка от повече от 50 години, затова по-голямата част от населението може да е придобило имунитет към него.

Възможно е населението в Южна Америка, Карибите и Полинезия да нямат такъв изграден имунитет за вируса, по тази причина и много от ухапаните от заразени комари, развиват характерните за Зика симптоми.“, каза доктор Анна Чиклий от Болницата за тропически болести към Университетската болница в Лондон.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …