Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Русия модернизира ядрените си комплекси и развива нови

Русия модернизира ядрените си комплекси и развива нови

На икономическия форум в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин изтъкна, че Русия е модернизирала голяма част от ударните си ядрени оръжия и е развила системата си за превенция на заплахата.

Така стратегическият баланс в света е запазен.

Путин добави, че е предупреждавал, че се работи в тази насока и няма изненада в реализацията на плана. Резултатът е модернизация на ядрените комплекси и развиването на нови. Руският държавник обясни в исторически план тази стратегия, като благодарение на нея през последните 70 години е станало възможно Русия да не бъде въвлечена в големи войни и конфликти. Балансът във въоръжаването на двете ядрени суперсили е довел до ограничаване на ръста на настъпателните оръжия от една страна и на системите за противоракетна отбрана от друга.

Реципрочни на действията на едната страна, която развива противоракетната отбрана и придобива преимущество в това отношение, са действията на другата, която иска да неутрализира това преимущество.

Американските партньори първи са излезли от договорката и са нанесли съкрушителен удар върху международната стабилност, защото така се е нарушил балансът на стратегическите сили, който е трябвало да бъде възстановен. Първоначално Русия се е отказала да развива тези технологии заради непосилната им цена. Целта е била да се усъвършенстват ударните системи, за да бъде запазено международното статукво.

Путин и СаркозиВледимир Путин заподозря, че системата за противоракетна отбрана на САЩ, която се разгръща в Европа, има потенциала да се превърне в настъпателна и да бъде използвана в ущърб на Русия.

Президентът не вижда логика в аргументите тази система да се разраства, тъй като ядрена заплаха от Иран няма, а противоракетната отбрана се разширява, което е притеснително и показва двойнственост в говоренето. Путин напомни, че тази заплаха е елиминирана от споразумението за иранската ядрена програма, което е и безспорна заслуга на президета Обама и използването на тази карта сега е блъф.

Руският президент изрази притесненията си и от това, че САЩ са отклонили предложенията на Русия за сътрудничество и в момента вървят по свой път, което води до съответни действия от руска страна.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …