Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Анализи / Русия няма полза от британския брекзит

Русия няма полза от британския брекзит

Лондон е притегателно място за руския елит, който купува имоти и изучава децата си в британски пансиони и университети, а жените пръскат пари по шопинг и други развлечения. Но евентуален брекзит на референдума няма да се понрави на руснаците, казва в свой анализ Фридеман Кьолер.

Дейвид Камерън често използва образа на руския президент Путин в защита на тезата си за оставане в Евросъюза, като изтъква, че ръководителят от Москва би потривал ръце от задоволство при евентуално излизане на британците от общността. С подобни мисли е и бившият белгийски премиер Ги Верховщад.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изразява недоумение от присъствието на руската нишка в дилемата на британцие „за” или „против” ЕС, като изказва становището, че Русия подкрепя добрите отношения със съюза и страните членки поотделно.
Анализаторите виждат същите негативни последствия за Москва от брекзита, както и за членовете на съюза.

На преден план излиза несигурността

Не са тайна и традиционно лошите отношения между Лондон и Москва с исторически корени. Последните искри в и без това трудното общуване на двете страни припламнаха през 2006 г. след взаимни обвинения за шпионаж и убийството на руския дисидент Александър Литвиненко с радиоактивен полоний в Лондон. Великобритания винаги е поддържала твърдата линия по отношение на Русия и е от ревностните привърженици на санкциите срещу Кремъл след събитията в Украйна. Тези отошения на политицие не се отразяват на поведението на руските олигарси, за които Лондон продължава да е предпочитана дестинация.

Руската външа политика не е коментирала досега възможността за брекзит, но няма да има нищо против затруднението, в което е изпаднал ЕС и един от неговите членове. В подкрепа на тези настроения е одобрението, което демонстрира Москва към шотландския референдум през 2014 г., с който се целеше отцепване от Великобритания, както и за референдума в Холандия, който не допусна създаване на по-тесни отношения с Украйна.

Не малко руснаци тайно се надяват и вярват, че ЕС ще се разпадне, както това се случи със Съветския съюз

Брексит
Източник: Public Domain Pictures

Дори да изглежда парадоксално, от политическа гледна точка не е оправдано да се очаква, че Русия ще има определени ползи от успеха на евентуален брекзит. ЕС ще загуби съюзник с голяма военна мощ, което ще натежи везните в полза на това Германия да остане водеща военна сила от блока в Европа, а това не е добра перспектива за Москва.

Не по-добра е и перспективата на съюз между Великобритания, САЩ и страни от Източна Европа като Полша, например, която таи историческа омраза към Русия.

Най-сигурни от всичко са икономическите загуби и за двете страни при евентуален брекзит

Акциите на крупни руски компании се търгуват на фондовата борса и ако достъпът им до финансовия център в Лондон бъде ограничен, ще се наложи да обърнат поглед към азиатските пазари за реализация на паричните потоци и нови инвестиции. Половината руска търговия е със страни от ЕС и макар и косвено, излизане на Лондон от съюза ще доведе до дисбаланс в търговските отношения, а това не е приемливо за Москва.

Близки британски партньори като Холандия и Кипър, които са стратегически и за Русия, също биха променили позицията си след евентуално напускане на Великобритания, но Холандия е контрагент на руския петролен и газов бизнес, а в Кипър се реализират големи руски капитали, така че и тази опция не би се понравила на Кремъл.

Виж също

Източник: Wikipedia

Камион-убиец прегази 80 души в Ница

За най-малко 80 жертви сред които и поне 6 деца съобщава прокуратурата в Ница, след …