Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / В Рим ще се стоплят отношенията между Турция и Израел

В Рим ще се стоплят отношенията между Турция и Израел

Шест години след като израелски командоси убиха 10 турски пропалестински участници във флотилия, търсеща пробойна в израелската блокада на групировката „Хамас”, Израел и Турция обявиха, че ще нормализират отношенията си.

Израелски източник е анонсирал новината, а официалното й обявяване ще стане едновременно от Анкара, където е турският премиер Бинали Йълдъръм и лично от премиера на Израел в Рим Бенямин Нетаняху, на срещата му с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Финализирането на договореностите ще се осъществи от делегации на двете страни, които са в италианската столица и с церемонии ще бъде отбелязано подписването на споразумението.

Затоплянето на отношенията започва от телефонен разговор през 2013 г. и ще се развие в завръщане на посланици в двете столици. Израел и Турция бяха в добри отношения по въпросите на отбраната преди кризата и са най-влиятелните фактори в Близкия Изток, но гражданската война в Сирия ги принуди да търсят различни партньорства и имат различно отношение към сирийските лагери. Сближаването на позициите им вероятно ще доведе до разработването и експлоатацията на израелски газови полета в Източното Средиземноморие. Затоплянето на отношенията бе подпомогнато от извинението от израелска страна за инцидента с ферибота „Мави Мармара” и съгласието да изплатят 20 млн. долара обезщетение на близките на загиналите.

Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху, Източник: Wikimedia

Още не е ясна позицията на Израел по вдигане на блокадата на Ивицата Газа, тъй като това е едно от условията, които постави Турция. Като израз на добра воля Израел очаква служителите и офицерите му, обвинени във военни престъпления от Турция, да бъдат реабилитирани, а турските власти да използват влиянието си над „Хамас”, за да върнат тленните останки на двама загинали израелски войници в операцията в Газа преди две години и изясняване на положението с двама безследно изчезнали цивилни.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …