Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Натрупването на кризи е довело до гласуване за Брекзит, смята Кристалина Георгиева

Натрупването на кризи е довело до гласуване за Брекзит, смята Кристалина Георгиева

Няма повод за притеснение от българите, които работят на Острова, успокоява българският еврокомисар Кристалина Георгиева и уточнява, че процесът на излизане на Великобритания от общността ще трае най-малко две години.

Няма непосредствена заплаха и за бюджета на европейския съюз, който е разчетен до 2020 г

Предстои да се изясни дали ще има промяна в председателството на ЕС от България, което трябва да стартира в началото на 2018-а година и е планирано за първите шест месеца на годината.

Дилемата сега пред Великобритания е дали да остане на вътрешния пазар за съюза, където ще плаща, или да се превърне в трета страна на пазара, за което обаче ще са нужни години преговори.

Като се тегли чертата, може да се окаже, че на Обединеното кралство ще му е по-скъпо извън ЕС и да ползва вътрешния пазар на съюза, както например Норвегия, която плаща по 107 евро на глава от населението, защото е извън общността, а на този етап цената за Великобритания в рамките на съюза е по 77 евро.

Георгиева смята, че до такъв резултат от вота се е стигнало, защото по-възрастното поколение на Острова не осъзнава предимствата от членството в съюза, а се е натрупало и разочарование от поредицата кризи след 2008 г.

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева, Източник: Wikimedia

Вината за това е на политиците, които не са успели на достъпен език да обяснят процесите и опасностите от външни заплахи, които обаче са валидни за всички страни, а не само за британците. Конфликтите и климатичните изменения са глобални проблеми, които се нуждаят от разрешение, а не от бягство от отговорност.

Очакванията сега са Великобритания да декларира, че ще напусне ЕС и тогава ще бъде сформирана комисия, която да води преговорите. Обединеното кралство ще е първата държава, която напуска общността и Георгиева изрази съжаление, че в нейно лице губим член на семейството и трябва ясно да си обясним причините за това.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …