Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Рекорден спад на безработицата в Испания през май

Рекорден спад на безработицата в Испания през май

Курортите в Испания наемат голям брой хора заради добрите очаквания за туристическия сезон. Така страната регистрира рекорден спад в безработицата през май, а това може да се окаже предимство за премиера Мариано Рахой три седмици преди предсрочните парламентарни избори.

През последните три години безработицата плавно намалява заради преодоляването на рецесията, но за голям брой хора оцеляването е поставено под въпрос и това създава напрежение в обществото.

Мариано РахойЗа 26 юни в Испания са насрочени извънредни парламентарни избори, след като на редовните през декември миналата година се получи такава конфигурация на политическите сили, която доведе до невъзможност да се състави кабинет.

Управляващата Народна партия получи най-голям процент подкрепа, но това не бе достатъчно, за да управлява самостоятелно.

Никоя от другите партии с най-силни позиции –Испанската социалистическа работническа партия, крайнолявата „Подемос” и центристите от „Сиудаданос” – не успя да проведе така консултациите, че да сформира коалиция. Очакванията и за тези избори не са по-различни, защото резултатите може да се повторят и положението отново да зацикли.

През последния месец броят на безработните в страната е намалял с 3% или 120 000 души до 3,89 млн., съобщава социалното министерство, като за последните 6 години за първи път слиза под 4%.

Разкриват се нови работни места, но в по-бавни темпове, а една от всеки шест позиции е за хотелиерския и ресторантьорския бизнес.

Положението на трудовия пазар през изминалата година беше сложно и това се отрази на изборите в края на 2015-а, като новата формация „Подемос”получи сериозна подкрепа с обещанието си да защитава правата на трудещите се.

Народната партия в момента пак е с водещи позиции, но подкрепата, която се очаква за нея, е крайно недостатъчна, за да й стигне за сформиране на правителство.

На изборите през декември 25% от електората в последния момент е решил как да гласува, което показва, че и сега не са изключени изненадващи резултати.

„Подемос” е крайно лява формация и наскоро се обедини с още една партия от този спектър. Очаква се с общи сили те да се борят за втора или трета позиция в разпределението на гласовете, защото испанците все още не усещат подобрение на живота си, каквито очаквания са имали.

Положението в страната беше критично по време на рецесията, когато безработицата бе извела Испания на второ място в Европа по този показател, въпреки че след 2013 г. се усеща плавно намаляване.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …