Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / БСП и Атака против закупуване на ново въоръжение

БСП и Атака против закупуване на ново въоръжение

ГЕРБ, АБВ, ДПС и Реформаторският блок гласуваха проект за закупуване на нов тип бойни самолети и два многофункционални модулни кораба за военноморските сили. Дебатите в пленарната зала продължиха повече от четири часа, а БСП и Атака гласуваха против. От Патриотичния фронт не участваха в гласуването.

Провокиран от спора, в който бяха вкарани дори пултовете за гласуване на депутатите, Радан Кънев шеговито опонира с коментара, че парламентарната техника e в потрес от глупостите на БСП по време на дебатите за модернизация на армията.

Николай НенчевПротивниците на закупуването на нови самолети изтъкнаха довода, че 16 нови самолета ще струват 2,5 млрд. лева, при положение че разполагаме с 15 МиГ-29, годни до 2029 г. Откъде ще се вземат парите, попита Атанас Зафиров от БСП, очаквайки отговор от министъра на отбраната Николай Ненчев и оприличи образно поръчката за военната техника така: „Приличате на турист, който поръчва порция след порция миди с надеждата в някоя от тях да намерите перлата, с която да платите сметката”.

Независимият Депутат Велизар Енчев също определи сделката за новите самолети за излишна и попита риторично коя държава се отказва от машина с определен експлоатационен ресурс, след което и отговори, че това е или много богатата или корумпираната.

Бившият военен министър от кабинета на Орешарски Ангел Найденов от БСП се опълчи на парламентарната си група и одобри проекта, а Петър Славов от Реформаторския блок направи калкулация, че разходите по поддръжката за старите самолети до 2030 година ще са по-големи от сумата за закупуването на нови.

Инвестиционният проект за самолетите предвижда два етапа на реализация – по 8 изтребителя, които да заменят сегашните МиГ-ове, които са несъвместими с въоръжението на НАТО, като финансовата рамка на първия етап е 1,5 млрд. лева.

Николай НенчевВтори инвестиционен проект е насочен към закупуването на два патрулни кораба на стойност 820 млн. лева на разсрочено плащане без гратисен период за периода на строителството им за пет фиксирани години.

Министърът на отбраната Николай Ненчев коментира, че моментът е исторически, защото решението ще осигури бойните способности на армията през следващите 30 години. В момента тя се задъхвала от старо съветско въоръжение, а новата техника ще подейства мотивиращо на личния състав.

80 млн. за новия многофункционален кораб и 10 млн. лева за изтребители са първите вноски по двата проекта и им е дадена зелена светлина, изрази задоволство министърът, и надежда, че първите нови самолети ще бъдат в България през 2018-а или най-късно през 2019 г.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …